<-- facebook plugin -->
<-- facebook plugin end -->

Hunfield

Pressingre hívott fanatizmus

Hunfield Road

Pressingre hívott fanatizmus

3 Ok, Hogy Miért Rúgnám Ki Egyenként Ezeket A ’Szakkommentátorokat’ (Our Red Glasses)

2018. február 25. 04:28 - BenErdelyi

Liverpool 4-1 West Ham: Játékosértékelő

28165006_10156580093437573_1418503853823676233_o.png

Ebben a cikkben utánanéztem Klopp szédítően tudatos csapatépítési filozófiájához. Ezután arra is kitértem, hogy miért kéne megszabadulni az ESPN teljes Európai futballal foglalkozó stábjától, annak ellenére, hogy egy korábbi Liverpool focista is beletartozik a brigádba. Néha pedig a Liverpool játékosok teljesítményéről is elmítést tettem. Kezdjük is el a kapus úrral!

28238859_10156573026517573_3853881777165038983_o.jpg

Karius: 8.5/10

Volt két kiváló védése, szerintem a gólt bravúrral lehetett volna védeni, de miért is ne adjuk meg a West Hamnek, hogy jó befejezés volt Antonio részéről (ami nagyjából az egyetlen pozitívum a számukra a mai meccsből). Arnautovic majdnem rúgott két parádés gólt, de mindkettő kimaradt a fent említett védéseknek köszönhetően.

Trent A-A: 8/10

Még mindig ő ad be a legjobban a csapatban, volt egy, amikor teljesen lecsúszott és majdnem betekeredett a rövidbe, ha Adrian nem lett volna résen. Korát meghazudtoló kiegyensúlyozottsággal teljesít az elmúlt hetekben, Gomeznek és Clyne-nak komolyan meg kell majd harcolni az elsőszámú jobb védő posztért.

Matip: 7/10

Egy ideje a legtöbb angol sportot közvetítő televíziós csatorna valahogy letiltotta azt, hogy feltöltsenek az élő adásukról YouTube videókat (Sky Sports, BBC, BT Sport sokszor). Ennek az lett a vége, hogy azok a futballrajongok akiknek éppen nincs kedvük dolgozni és ’instant gratification’-re vágynak, kénytelenek a ESPN FC hátborzongatóan gyenge szakkommentátorait meghallgatni...

(De most komolyan: a feltöltött videóim 80%-a az ESPN FC-től származnak - komment, ha neked is.)

Most, hogy már a második mondat se a Matipról szólt, gyanítom, hogy megfordult a fejedben mi köze van ennek az egésznek a játékosértékelőhöz…

A lényeg, hogy a mai három ’pundit’ azt állította, hogy Klopp nem ért a focihoz, mert semmi kiegyensúlyozottság nincs a belső védők párosításánál. Egyszer Matip, egyszer Lovren játszik Van Dijk mellett. Ezek után arra a konklúzióra jutottak, hogy a mester biztos azért nem játszatta Lovrent, mert itt a vége a Liverpoolos karrierjének, és Jürgennek fogalma sincs mi történik.

Ezzel a játékosértékelővel szeretném kifejezni, mennyire nem értek egyet.

28165208_10156573026867573_7089530988203770948_o.jpg

Először is azért nem osztom a véleményüket, mert most nyertünk 4-1-re David Moyes alkalmi csapata ellen, másodikak vagyunk a tabellán, és Európa egyik – ha nem a – legjobb támadó triójával rendelkezünk (amiről remélhetőleg össze tudok majd hozni egy viszonylag vállalható cikket a jövő héten). Ne kelljen már azt hallgatnom, hogy éppen miért rossz a védelmünk.

Másodszor: Lovren Liverpooli karrierjének közel sincs vége, a horvát harcosunk 29 éves és az elmúlt két év legjobb formáját hozza. Egészen egyszerűen azért nem játszott, mert Matip ügyesebb nála a mélységi passzoknál. Dejant inkább a nagycsapatok ellen favorizálja a mester. Az elmúlt hetek fontos mérkőzésein mindig Lovren kezdett (például Porto, Tottenham), míg Matip a kisebb csapatok ellen játszik, ahol ki tudjuk használni a játékintelligenciáját (West Ham, Southampton, Huddersfield).

Harmadszor: Kloppnál tudatosabban ritkán látok edzőt manapság csapatot építeni (esetleg Guardiola, Zidane, Sean Dyche, Mourinho jöhet szóba). Az elmúlt több mint két év alatt teljesen át lehet látni, milyen csapatot akar összerakni Liverpoolban (ami egyébként már egyre inkább tűnik egy befejezett dolgozatnak, jövőre már el is lehetne kezdeni gyűjteni néhány serleget). Az átigazolásai jobbak, mint az előtte dolgozó edzők az elmúlt 20 évben összevetve, és példásan fejleszti a jelenlévő focistákat, akikben benne volt a potenciál, hogy passzoljanak a futballfilozófiájához.

Jó átigazolásokra példák: Salah, Mané, Ox, Van Dijk, Robertson, Gini Wijnaldum, Matip (ingyen jött, szerintem megérte).

Játékos-fejlesztésre példák: Lallana, Can, Firmino, Moreno, Lovren, Gomez, Ox, Trent.

Azok, akik nem illettek bele az elképzeléseibe (vagy nem voltak elég jók), már nincsenek is itt: Balotelli, Jose Enrique, Sturridge, Jordon Ibe, Benteke, Luis Alberto, Teixeira.

Skrtelt sajnáltuk, hogy elment. Imádta a klubbot, ráadásul egy kopasz Szlovák betonvédő volt, aki rendszeresen orrnyergen könyökölte Diego Costát (amiért extra pontot is kap tőlem). Kár érte. Sturridge pedig még mindig csak kölcsönben van a WBA-nál, több szurkolóval egyetemben én is örülnék, ha összejönne neki egy come-back a Mersey partján, de sajnos minden egyes sérüléssel egyre távolabb kerül ettől az álomtól.

A lényeg, hogy az ESPN-en valamilyen oknál fogva nem képesek átlátni a helyzetet és kizárólag a rövidtávú nehézségekre koncentrálnak, pedig Klopp egy rossz szót nem érdemel.

Image result for shaka hislop pundit

Shaka Hislop és Steve Nicol (korábbi Liverpool focilabdarúgó!) teljesen értéktelen hozzászólásaiban az az egyetlen pozitívum, hogy annyira elveszik a kedvem a focis YouTube videóktól, hogy inkább megyek adatot gyűjteni a diplomamunkámhoz, vagy Honfoglalózni a rég nem látott barátaimmal. #ESPNOut

Egyébként Matip hozta a kötelezőt, bár majdnem kaptunk róla három gólt.

VVD 8/10

Érkezése óta újra elkezdtünk veszélyesek lenni az állított szituációknál, ami igazából a ’majdnem bajnokok lettünk év’ óta nem vallott ránk. Ma nem bólintott gólt, viszont, szerintem azért tudta befejelni Can 3 méterről a focit, mert Virgil előtte háromból három fejpárbajt nyert a 16-oson belül, ráadásul a gól előtt is teljesen megzavarta a West Ham védőit, akik négyen próbálták megállítani. Csak így tovább Virgil!

Robertson: 9/10

Egy újabb egészen parádés teljesítmény a skót legendától. A hivatalos oldalon ő lett a meccs legjobbja. Labdabiztos, jól fejel, és nagyon kimért.

Az első félidőben volt egy jelenet, amikor kontratámadásban voltunk, nála volt a labda a jobb oldalon már az ellenfél térfelén, és minden támadónkat egy az egyben védekezte a West Ham és semmilyen opciója nem volt a passzra. Én már azt néztem, hogy ha elveszítjük a labdát, Arnautovic teljesen tisztán mehetett volna el a jobb összekötőben a mi bal oldalunkon üresen hagyott teret kihasználva (mindezt 0-0-nál).

Ehhez képest Robbo egy Iniesta-szerű testcsellel terelte a labdát a két cipője között, négy ember között hozta ki úgy, hogy hozzá sem értek, majd egyszerűen letette a focit egy felfutó középpályásunknak.

A Kop teljes transzban ünnepelte az esetet.

28164474_10156580367567573_8423605645212307936_o.png

Ox 7.5/10

A Man City meccs óta ez volt a legjobb teljesítménye. Az elmúlt hetekben néha kezdett, néha csereként szállt be, de igazán nem tudott hozzátenni a csapat sikeréhez.

Ellenben ma újra megmutatta azt a dinamikát, energiát és állóképességet amiért leigazoltuk a nyáron. Klopp nyilván segített az önbizalmán és a helyezkedésén, és már-már kijelenthető, hogy van posztja.

A legtöbbet alkalmazott 4-3-3-ban a jobb belső kozéppályást Emre Canon kívül ő játssza a legjobban, egy kis gyakorlással pedig bátran elkezdhet majd gólpasszokat is gyártani az ilyen Coutinho-féle belöbbölt labdákkal a védők és a kapus köze, amiket Mané és Salah nagyon imád.

A két árnyék-csatárunk ilyenkor az ellenfél szélső és belső védői között robban be a leshatáron, majd a robbanékonyságukat kihasználva egyből gólhelyzetben találhatják magukat.

Jó volt ez az Oxtól, de lesz ez még jobb is.

Can: 9/10

Ő volt ma a középső védekező középpályás, és ex-Arsenalos kollégájához hasonlóan ő is kezd belejönni a védők mögé bepottyantott labdák kreálásába.

Egyébként ahogy arról már korábban is írtam, kevesen tudják 1v1-ben lepipálni.

Ha jól emlékszem Joao Mario és Arnautovic is megpróbálkozott ilyesmivel, viszont ezeknek a kísérleteknek mindig Liverpool kontratámadás lett a vége. Örülnék, ha már végre eldőlne, marad-e.

(De inkább maradjon.)

Milner: 10/10

A Porto elleni meccsen már megpróbáltam, de nem jött össze. Ellenben ma sikeresen meggyőztem magam arról, hogy Milly legyen a meccs embere (legalábbis itt a Hunfield Roadon).

Szavakat nem találok a teljesítményére. Ahhoz képest, hogy még mindig 'csak' 32 éves, a Premier League egyik veteránjának számít körólbelül nagyon sok száz PL meccsel, amivel biztos valahányadik a ranglistán. Ritkán sérül le, és mindig annyira kiegyensúlyozottan jól játszik, hogy nehéz kihagyni a csapatból, bárhol is legyen az (Leeds, Newcastle, Aston Villa, olajosok, mi).

A Man Citytől vettük meg majdnem 3 éve, ahol már mindenki azt hitte, hogy ennyi volt benne, és eljött levezetni a szomszédos kiscsapatba. Milly ezek után élete formájában játszik megint, tavaly a liga egyik legjobb bal védője volt, idén pedig néha Steven Gerrard színvonalon vezére a csapatunknak.

Az első félidő legvégén úgy beletalpaltak páros lábbal az egyik kápáslövésébe, hogy attól a PL játékosainak nagy része három hónapra a kórházból nézné a House of Cards új évadát, ellenben Milner két percig bicegett, majd folytatta. Nem hittem volna 3 éve, hogy a csapat ikonja lehet, de rám cáfolt.

milly.jpg

Salah: 9/10

A szokásosát hozta az egyiptomi királyunk: a szélső és belső védő közötti elfutások, életveszélyes kapura törések, 5-6 kihagyott helyzet, plusz a napi gól (ma csak egy). Kicsit mindig megszenvedek róla játékos értékelőt írni, mert tényleg minden meccsen ugyanazt hozza.

Ha jól emlékszem nem rúgott még mesterhármast, viszont egy kezemen meg tudom számolni, hány meccsen nem talált a hálóba. Az hétvége előtt azt mondta, hogy egy álma válna valóra, ha bajnokságot tudna nyerni Liverpoolban, ami nem hangzik teljesen rosszul, ráadásul még csak 25 éves.

Ez már a szezonbeli 23. találata volt a bajnokságban (plusz 8 assziszt, amivel Harry Kane előtt vezeti a góllövő listát) és a játékosok átlagos pozíciójában megint ő volt a legelőrébb. Véletlen, ESPN? Kétlem.

Firmino: 9/10

A Salah-Firmino duó már 53-at szerzett a csapat 102 szezonbeli góljaiból, amit Európában csak a Neymar-Cavani páros tud felülmúlni 54 találattal. Azt viszont hozzátenném, hogy miközben Salah és Firmino duó külső szempontból csak ölelkezni lehet látni, a PSG párosa valószínűleg nem megy együtt piknikezni minden vasárnap (és ez nem csak a satnya Párizsi időjárásnak köszönhető).

Neymart a múltkor kifütyültek, amikor nem adta oda a tizit Cavaninak, a legutóbbi mérkőzésen pedig konkrétan nem volt egymásnak adott passzuk (nem viccelek: a Strasbourg elleni meccsen egyik sem passzolt a másiknak).

Kíváncsi leszek, hogy lesz-e bármilyen összezörrenés Unai Emery különösen nárcisztikus focistái között.

Rajtuk kívül így néz ki az említésre méltó topcsapatok csatár-párosainak szezonbeli statisztikái (gólok ebben a szezonban, minden versenysorozatot beleértve):

  • Aguero + Sterling = 49
  • Messi + Suarez = 46
  • Harry Kane + Son = 45 (Dele Alli idén csak 9 gólt szerzett Son 11-éhez képest)
  • Ronaldo + Bale = 36
  • Lewandowski + Muller = 33

Firmino ma is tanári volt amúgy.

19693600_10156580045487573_2961523633346613279_o.jpg

 

Lallana 7/10.

Végre levágta a haját. Hogy a Redmen TV frontemberét idézzem (mármint remélem, hogy idézni fogom, mert a Scouser akcentusból ritkán lehet 20%-nál többet értelmezni): „Jól tette Lallana, hogy fodrászhoz ment, mert már elkezdett úgy kinézni, mint egy fáradt Jonathan Woodgate a Middlesbrough PL-kieső évében”.

Volt néhány jó labdaérintése, a mozgása letisztult, bar nem teljesen tudom mikor fog teljesen visszatérni a csapatba, mert már két hónapja mondjuk, hogy visszatérőben van.

Solanke: 6/10

5-10 percre jött be, egyszer majdnem labdához ért, de Milner kiugratása kicsit hosszú volt. Kell neki a gól, csakúgy, mint Ingsnek, mert van egy olyan érzésem, hogy lesz rájuk szükség a szezon hátralévő részében.

Mané: 8.9/10

Még mindig nem a régi az önbizalma, amibe bele is mennék, hogy tulajdonképpen miért, hogyan tudna fejlődni, és Reus miért az etalon, de éjfél van és már amúgy is túl hosszú ez a cikk. Majd a jövő héten lehet, hogy kitérek rá Rafa Newcastle-ja elleni meccsen (azt hiszem ellenük játszunk).

Moreno: 7/10

Bejött a végén bal szélsőnek Mané helyett, ami egyébként nem rossz elgondolás Klopp részéről. Benne van a pakliban, hogy ha valaki lesérül a támadó trióból, Trent Arnold és Moreno szélső kozéppályást játszik majd és akkor egyiknek sem kell olyan sokat védekezni (mondjuk ez főleg Morenónak tenne jót).

Összességében hoztuk a kötelezőt, és a Man Utd - Chelsea rangadó előtt másodikak vagyunk a tabellán. Ha úgy játszunk a szezon hátralévő részében, mint az elmúlt három héten, akkor jó esélyünk van ezen az előkelő helyen zárni ezt a pompás idényt.

Bendegúz voltam. Bye!

Ha tetszett ez a cikk, akkor észbontó lenne, ha átfáradnál a Facebook oldalunka és nyomnál egy LIKE-ot és/vagy megosztanád ezt a cikket, hogy többen is ránk találhassanak. Köszönjük :)
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hunfieldroad.blog.hu/api/trackback/id/tr2913696398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása