<-- facebook plugin -->
<-- facebook plugin end -->

Hunfield

Pressingre hívott fanatizmus

Hunfield Road

Pressingre hívott fanatizmus

Liverpool - Everton - Kupaspecialisták

2018. január 04. 20:13 - Thommo

A bajnokság leheletnyi szünetet vesz, de pánikra semmi ok, a csapatok pályára lépnek, csak éppen nem a PL-ben , hanem a világ legrégebbi kupájában, az F.A. Kupában. Az élvonal tagjai a 4. körben kapcsolódnak be és rögtön egy igazi csemege vár a nézőkre. A játéknap legnagyobb mérkőzése a liverpooli derby lesz az Anfielden. 

A két csapat nem egészen egy hónappal ezelőtt találkozott egymással a bajnokságban, akkor szintén az Anfielden csaptak össze a felek és döntetlen lett a mérkőzés végeredménye. Szalah első félidőben szerzett találatát Rooney egyenlítette ki 11-esből, de ehhez kellett Lovren és Pawson bíró is. 

Lovren teljesen felesleges szabálytalansága Calvert-Lewin ellen

A két együttes akárcsak a bajnokságban úgy az FA kupában is gazdag múltra tekint vissza. 23 alkalommal találkozott egymással a két gárda, ebből 10 Pool győzelem 6 döntetlen és 7 Everton siker született. Az FA kupában 1902 januárjában mérkőztek meg a felek először, akkor 2-2-es döntetlen született, de a z 5 nappal esedékes újrajátszáson a Vörösök nyertek 2-0-ra. Legutóbb pedig 2012 januárjában a Wembleyben rendezett elődöntőben, ahol Suarez és Carroll találatára csak Jelavic tudott válaszolni, így 2-1-re behúztuk azt a meccset.

A két csapat a kupahalmozásban is jeleskedik, összesen 12 kupagyőzelemmel rendelkeznek, amiből 7 van a Vörösöknek míg 5 Kékeknek. Kupadöntőben viszont jóval többször jártak a felek. Az Everton már az 1892/93-as szezonban finálét játszott, akkor 1-0-ra alulmaradtak a Wolverhampton Wanderersel szemben. Négy évvel később szintén csak az ezüst jutott nekik akkor az Aston Villa-tól szenvedtek vereséget 3-2-re. Harmadik kupadöntőjüket viszont már megnyerték. az 1905/06-os kiírásban a Newcastle ellen 1-0-ra diadalmaskodtak, így elhódították a kupát. A következő évben szintén döntőt játszhattak, de a címet nem tudták megvédeni. 

Liverpool először az 1913/14-es sorozatban játszhatta első döntőjét. A Crystal Palace stadionjában megrendezett döntőn megjelent V. György király is, ezzel hagyományt teremtve, hogy az uralkodóház tagjai megjelennek a döntőn és üdvözlik a csapatok tagjait. Ezt a döntőt a Burnley nyerte. A Liverpool akár csak az Everton szintén a 3. döntőjén tudott diadalmaskodni az 1964/65-ös kiírsában. A kor másik nagy csapatát a Leeds United-t sikerült 2-1 arányba felülmúlni.

A Liverpool első kupadöntője, de sajnos akkor a Burnley örülhetett. (1914.04.25) 

Az első Mersey-parti kupadöntőre 1986. május 10. került sor - nem mellesleg aznap születtem, tehát már akkor egymásra találtunk a csapattal - amit a Vörösök Rush duplájával és Johnston góljával 3-1-re megnyertünk. Három évvel később újra döntőt játszottunk az Evertonnal. Aldridge góljára McCall válaszolt így következhetett a hosszabbítás. McCall hiába szerzett újabb gólt, Rush duplázni tudott és megfordította a mérkőzés állását. Így a másfél hónappal azelőtti Hillsborough-i katasztrófa után a megérdemelt helyre került a trófea.

Mindkét csapat múltjához képest régen járt az FA kupa fináléjában. Az Everton a 2008/09-es kiírásban és 2-1-re maradt alul a Chelsea-vel szemben. A Vörösöket szintén a londoniak akadályozták meg az újabb trófea megszerzésében a 2011/12-es szezonban. 

Utoljára Gerrard emelhette magasba a kupát még 2006-ban. Azt a döntőt Gerrard döntőnek is nevezik, SteveG parádés teljesítménye miatt.

Vissza a jelenbe...

Sam Allardyce nem számíthat Seamus Coleman-re, Funes Mori-ra és a rutinos balhátvéd Leighton Baines-re. Klopp nehezebb helyzetben van a sok tartós sérülttel. Ráadásul kisebb gondok miatt Szalah és Coutinho sem bevethető. Viszont Adam Lallana hosszú kihagyás után a Burnley ellen már pályára léphetett. Illetve Klopp nyilatkozatai alapján minimális esély nyílhat Virgil van Dijk játékára is. 

Allardyce másfél hónapja vette át az Everton irányítását és a kezdeti lendület elfogyni látszik. Egy hatmeccses veretlenségi szériát követően egy 4 meccses nyeretlenségi sorozatban vannak. A Vörösök nagyon jó szériában vannak, még, ha legutóbb igen ronda játékkal is lett meg a győzelem. Viszont egy Mersyside derbyn sehol nem számít, hogy ki hol áll a táblázaton. A hajtásra és az iramra nem lesz gond biztosan, de a játék képét befolyásolni fogja, hogy a Kloppnak és a Liverpoolnak mennyire lesz fontos a kupa. Kérdés, hogy a csapat nem áldozza-e be a Top4-be kerülésért és a BL-ben való helytállásért. 

A holnapi mérkőzés végre nem csak a SpílerTv-vel rendelkezőknek hoz szerencsét. Ugyanis a mérkőzést 20:15-ös felvezetéssel, 20:45-től a Sport1 fogja közvetíteni. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hunfieldroad.blog.hu/api/trackback/id/tr8013550315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása