<-- facebook plugin -->
<-- facebook plugin end -->

Hunfield

Pressingre hívott fanatizmus

Hunfield Road

Pressingre hívott fanatizmus

Mohamed Salah: csiszolatlan gyémántból ragyogó ékkő

2018. március 20. 15:36 - Crouch_15

Mohamed Salah a hétvégén újabb felejthetetlen teljesítménnyel szolgálta meg Jürgen Klopp bizalmát, és négy gólt szerezve, valamint egy gólpasszt kiosztva az aranycipőért vívott harcban is az élre ugrott.

Kétségtelenül a legnagyobbak között követel magának helyet, négy gólt korábban csak három másik játékos lőtt Liverpool mezben. Robbie Fowler, Michael Owen, és Luis Suarez. Összességében több gólt lőtt a Premier Leagueben idén, mint a West Bromwich, a Huddersfield,  és a Burnley.

Egy klasszist sok esetben azonosítanak az általa gyűjtött trófeákkal. Hogy ez az elmélet mennyire jogos, vagy épp jogtalan, relatív, azonban reményeink szerint Salahval karöltve a csapat esetében is hamarosan hasonló képekre húzódhat mosolyra a szánk.

Nem ez azonban az egyetlen érdeme, hiszen a futball világában már korábban is feltűntek kiválóságok, azonban az idei év – nemzetközi szinten is – legjobb igazolásának játékát látva joggal tehetik fel a kérdést egy elismerő mosoly kíséretében: „de ugye az én rekordomat nem döntötte még meg?”

30 gólt szerezni legalább egy bajnoki évadon belül – fogalmazzunk így – kiemelkedő teljesítményre utal, ha pedig a Premier Leaguet vesszük alapul, nem is sikerült hét embernél többnek. Legutóbb éppen egy már említett, Luis Suarez nevű fiatalember rámolt 31 labdát az ellenfelek kapujába, aki azóta Barcelonában rendelkezik brutális gól/meccs mutatóval, de a gerincét trófeára cserélő Robin Van Persie is 30 találatot jegyzett Arsenal játékosként, és Thierry Henry is az ágyúsok veretlen bajnoki évében.


A "majdnem bajnokok lettünk" szezon, Suarez 31 gólja, ami óta bár "csak" négy év telt el, mégis hatalmas változásokon ment keresztül a klub anélkül, hogy az alapvetői értékei egy momentumnyit is másak lettek volna.

Salah 28 gólnál tart, a következő egyéni rekord pedig ami a szeme előtt lebeghet, Didier Drogba teljesítményéből adódik. Az Elefántcsontpartban született egykori klasszis a 2009/2010-es szezonban 29 góllal lett gólkirály. Afrikai játékos azóta sem szerzett ennél több gólt a Permier Leagueben. Legközelebb a Crystal Palacehoz látogatunk a válogatott szünet után, majd az Everton elleni városi rangadó következik, ezt követően pedig Eddie Howe legénysége teszi tiszteletét az Anfield Roadon. Amennyiben nem történik semmi váratlan, meglennék lepve, ha ezen csapatok egyike ellen ne lenne átadva a múltnak ez a rekord.

Ha pedig az abszolút csúcsot vesszük alapul, még mindig van hét mérkőzés hátra, ez idő alatt pedig akár Andy Cole és Alan Shearer közös rekordja is beállítható, jobb esetben megdönthető. Míg előbbi az 1993/1994-es, addig utóbbi az egy évvel későbbi, 22 csapatos bajnoki küzdelemben lőtt 34 gólt.

The Egyptan King

„Soha ne mond, hogy soha” – Ian Rush is izgatottan figyelheti, ahogyan a villámléptű nemzeti hős egyre jobb és jobb futballistává válik – emlékszünk még a szezon arra a szakaszára, amikor az általa kihagyott ziccerek miatt bosszankodtunk? – így jövőre talán a Rush által felállított csúcs is komoly veszélybe kerülhet. 1984-et írtunk akkor, amikor Rush 47 góllal zárta az szezont. Ha Salahnak sikerülne a maradék – legalább 9, legfeljebb 12 – meccsen 11 gólt gyűjtenie a meglévők mellé, több mint 30 éve nem látott magasságokba emelné önmaga és a klub dicsfényét. Érdekesség, hogy akkor (is?) Bajnokok Ligája győzelmet ünnepelhetett Liverpool városa egy azóta is legendásnak számító párharcban a hazai pálya előnyét élvező As Roma ellen.

Egy 25 éves játékosról beszélünk, akit valós értékéhez képest elképesztően olcsón sikerült megszereznünk, és a szemünk előtt válik csiszolatlan gyémántból ragyogó ékkövévé csapatunknak. Szerénysége és alázata lenyűgöző, mind játékosként, mind emberileg maximálisan illeszkedik abba a koncepcióba, mely Jürgen Klopp nagyszabású - szemünk előtt kibontakozó - terveiről szól. Ha pedig nem csak a szíve óriási, de esze is a helyén van, a következő évek alatt a világ legjobb futballistájává is kinőheti magát. Liverpoolban!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hunfieldroad.blog.hu/api/trackback/id/tr4713755130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása