<-- facebook plugin -->
<-- facebook plugin end -->

Hunfield

Pressingre hívott fanatizmus

Hunfield Road

Pressingre hívott fanatizmus

AFC Ajax - Liverpool - A támadófoci királyainak párharca

2020. október 20. 18:13 - Thommo

Holnap este újabb sorozatot kezd meg csapatunk, ugyanis Hendersonék számára is elkezdődik a 2020/21-es Bajnokok Ligája szezon. Csapatunkat a "D" jelű csoportba sorsolták be az Ajax, az Atalanta és a Midtjylland társaságában. A sorozatot pedig Hollandiában, a regnáló bajnok, az Ajax ellen kezdi meg a csapatunk a Johan Cruyff ArenA-ban. 

Az amszertadmi klubnál a 2010-es években Frank de Boer jelentette az állandóságot, de a korábbi kiváló védő az utolsó két évében kevesebb sikert ért el, aminek következtében lemondott. Őt Peter Bosz követte, aki az EL döntőjébe vezette az Ajaxot, - de ott alulmaradt a Manchester United ellen - de egy év után a Dortmund kedvéért ő is lelépett. A Boszt követő Marcel Keizernek csak bő fél jutott, akit Erik ten Hag követett 2017 decemberében. Úgy tűnik, hogy ten Hag személyében újra megtalálta menedzser poszton az Ajax az állandóságot, aki újra visszahozta a bajnoki serleget és a Holland kupát is Johan Cruyff stadionba. Az Ajax az előző szezonban is versenyben volt a bajnoki címért, ugyanis pontegyenlőséggel, de jobb gólkülönbséggel vezették az Eredivisiet az AZ Alkmaar előtt, de a pandémia miatt a KNVB nyolc fordulóval a bajnokság vége előtt lefújta a 2019/20-as kiírást, így nem hirdettek bajnokot. A most futó idényben 4 győzelemmel és egy döntetlennel másodikak a PSV mögött. 

Erik ten Hag visszahozta a dicsőséget az Ajaxhoz

Az Ajax mindig is híres volt a kiváló utánpótlás bázisáról, de az elmúlt években főleg az idősebb játékosok húzták a csapat szekerét. Az egyik ilyen játékos a szerb szélső, Dusan Tadic, aki az előző csonka szezonban 11 góllal és 15 gólpasszal járult hozzá csapata jó teljesítményével. A most 31 éves Tadic ebben az idényben 3 gólnál és 2 gólpassznál tart. A másik rutinos játékos, aki szintén remek teljesítményt nyújt az, Quincy Promes. Promes az Ajax akadémiáján kezdte a futballt, de a Twentenél teljesedett ki, visszatérése után elkezdte kárpótolni a szurkolókat. Az előző idényben 12 gólt és 4 gólpasszt jegyzett, a jelenlegi idényben még csak 1 gólnál tart, de jelenlétére a pályán nagy szükség van. Az Ajaxnak nagy szüksége van még a kiváló kapusára, a kameruni André Onana-ra. A 24 éves kapus a Barcelona akadémiáján nevelkedett, de 18 éves korában Amszterdamba tette át székhelyét és már négy éve kirobbanthatatlan az Ajax kapujából. Onana-ért több top klub is versenyben volt, leginkább a Chelsea-t emlegették vele kapcsolatban, de ő maradt Hollandiában és küzd tovább csapata sikeréért. Nem volt ennyire lojális Hakim Ziyech és Donny van de Beek. A marokkói középpályás engedett a csábításnak és ő elfogadta a Chelsea ajánlatát, míg van de Beek a Manchester Unitednnak mondott igen. A két távozó nagy érvágás az Ajaxnak, de a vezetőség nem esik kétségbe, hiszen az akadémián biztos találnak majd olyan játékost, aki betölti majd a távozók helyét. Addig viszont a visszatérő Davy Klaassen és Sao Paolo-tól igazolt Anthony segít újra elhódítani a bajnoki címet. 

Klaassen 3 év után tér vissza az Ajaxba

A Liverpool és az Ajax  közös történelme rendkívül rövid, a két csapat mindössze egyszer az 1966/67-es BEK sorozat nyolcaddöntőjében találkozott. Az oda-vissza vágós összecsapás első felvonását a holland fővárosban játszották le, ami arról maradt emlékezetes. hogy akkora köd volt a pályán, hogy alig lehetett látni, de az olasz Antonio Sbardella játékvezető mégis levezényelte a mérkőzést, amit a hazaik 5-1-re nyertek meg.

Az Anfielden rendezett visszavágó már egy sokkal kiegyenlítettebb játékot eredményezett, ami 2-2-es döntetlennel ért véget. A gólokat két legenda lőtte mindkét csapatban. Johan Cruyff kétszer szerzett vezetést csapatának, amit Roger Hunt mindkétszer egalizált. 

1966 december 7. A kapusok sokat nem érzékeltek a játék alakulásából

Játékosmozgás a két csapat között:

Mivel az Ajax mindig is kiváló játékosokat nevelt, így nem csoda, hogy a bevételi oldalon szinte csak a holland csapat áll. Olyan kiváló játékosok érkeztek az Ajaxtől Liverpoolba, mint Jan Molby, Ryan Babel és Luiz Suárez, de az ificsapatba is érkeztek játékosok, Jordy Brouwer és a nemrég Wolverhamptomba távozó Ki-Jana Hoever személyében. Egyetlen Amszterdamba távozó Liverpool játékosról van feljegyzés, aki nem más, mint a finn csatárlegenda, Jari Litmanen. 

Jan Molby 12 évig volt a Liverpool tagja

Erik ten Hag csapatában nincsenek hiányzók, így legerősebb csapatával állhat ki a meccsre. Az Ajax várható kezdője: Onana - Mazraoui - Schuurs - Blind - Tagliafico -Klaassen - Kudus - Promes - Neres - Tadic - Anthony

Jürgen Kloppnak viszont igencsak fájhat a feje. Virgil van Dijk-ot vasárnap Pickford letarolta, aminek következtében az egész szezont ki fogja hagyni a holland. Mellette Matip is összeszedett egy kisebb izomsérülést, aki nagy valószínűséggel ki fogja hagyni a találkozót. Thiago Alcantara szintén kihagyja a találkozót, akit Richarlison tett partvonalon kívülre, szerencsére a spanyol sérülése nem súlyos. Visszatér a csapathoz Naby Keita, aki még a válogatott mérkőzések alatt produkált fals-pozitív Covid tesztet, ami miatt karanténba kellett vonulnia. Ugyancsak visszatért, de még csak az edzőpályára Alisson, aki a City elleni meccs környékén lesz majd bevethető. Az LFC várható kezdője: Adrián - TAA - Fabinho - Gomez - Robertson - Henderson - Keita - Wijnaldum - Salah - Firmino - Mané

Csapatunk az eredmények szempontjából nincs a legjobb formában, de az Everton ellen megmutatták, hogy a Villa elleni meccs csak egy rövidzárlat volt, és ha az Ajax elleni is ilyen formát mutatnak akkor nem lesz probléma. A nagy kérdés azonban, hogy fog a csapat megbirkózni a a hátvédduó hiányával, hiszen az Ajax támadósorában nagy lehetőségek vannak. Ugyanakkor nem lehet figyelmen kívül hagyni a Mané és Salah fémjelezte liverpooli gépezetet sem, akik a hollandok védelmére fognak nagy nyomást helyezni. 

A mérkőzést szerdán 21:00-tól a Spíler2 fogja közvetíteni! 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hunfieldroad.blog.hu/api/trackback/id/tr10016247650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása