<-- facebook plugin -->
<-- facebook plugin end -->

Hunfield

Pressingre hívott fanatizmus

Hunfield Road

Pressingre hívott fanatizmus

Új legény a gáton - avagy Ben véget vet a kapusposzt dilemmájának

2018. február 08. 02:57 - Crouch_15

„Egy jó kapus a vasvillába is belevetődik” – mondta Horti Gábor, a Sportklub valamelyik kevésbé értéktelen közvetítésén éjjel 4-kor egy Libertadores Kupa meccs 42. percében.

Ezzel korántsem azt akarom mondani, hogy Wanyama rakétája védhető volt, csak egy témába eső modern klasszikussal akartam elindítani az első alkotásom a Hunfield Road blogján.

Klopp a City elleni meccs előtt kijelentette, hogy a német szőke herceg lesz innentől az első számú kapusunk, ami a fiatal Liverpooli hölgyeken kívül sokakat nem hozott igazan lázba.

Bár még szó sincs róla, hogy Karius az eddigi teljesítményeivel bárkit is meggyőzött volna, én őszintén szólva támogatom ezt a döntését a mesternek és az alábbiakban megpróbálom kifejteni, miért.

Mignolet a 2013-14-es szezon óta védett nálunk, ahol többen – például Gary Nevillel es Jamie Carragherrel is egyetemben – úgy vélték, hogy ha Simon igazán a klasszis kategóriába tartozna, akkor az igazán fontos pillanatokban képes lett volna megmenteni a csapatot. Vagy Steven Gerrardot. (Bár nem vagyok biztos benne, hogy a kettő között van-e különbség.)

Miközben Hart parádézott az utolsó öt mindent eldöntő meccsen, Mignolet-nak sem volt túl sok igazi bakija, viszont van egy olyan érzésem, hogy ha Demba Ba De Gea-val vagy éppen Harttal nézett volna farkasszemet azon a tavaszi délutánon, akkor más végkimenetele lett volna a Liverpool szezonjának.

Egy alternatív univerzumban Mignolet véd, Gerrard a nyakába ugrik, a második félidőre újult erővel érkezünk, győzünk, és miénk a bajnoki cím. A valóságban? Nem így lett.

Nem azt mondom, hogy minden a Mignolet hibája volt, de szerintem érthető hova szeretnék kilyukadni.

Azóta ez már az ötödik éve az Anfielden és mindvégig ugyanazt a formát hozta – néha csapnivaló, néha kicsit kevésbé csapnivaló. Az tényként kezelhető, hogy Mignolet egy kellemes Premier League színvonalú kapus, aki sokat már nem fog fejlődni, és semmiképp sem összehasonlítható a világklasszisokkal: Curtois, Lloris, De Gea, Ter Stegen, Neuer, Oblak.

Tekintettel arra, hogy Klopp mindig hosszútávú tervekről beszél az Anfielden, itt volt már az ideje egy fiatal kapusnak lehetőséget adni, akiben benne van a potenciál és játékstílusban sokkal jobban passzol hozzánk. Ebből a szempontból Karius az egyértelmű választás Mignolet-val szemben, aki gyakran évekig tartja a kezében a labdát mielőtt eldöntené kinek az irányába töltse a focit, ráadásul ezek a kirúgások gyakran a Kenny Dalglish lelátón végzik kontratámadás helyett.

Mi egy magasan presszelős, gyors focizós, lőtt passzolós csapat vagyunk es, ha van egy OKÉ kapusunk, aki legalább gyorsan es pontosan tudna osztani a labdát pontrúgások után, véleményem szerint az elég lenne ahhoz, hogy elérjük a céljainkat (bármik is legyenek azok).

Lasd Barca 2008-2012: Victor Valdes nem hiszem, hogy bármikor is a világ legjobb kapusai között rangsorolt volna – mindig látni lehetett tajtékozva ordibálni Piquet-vel es Mascherano-val amikor bármilyen távolságból kapura tette az ellenfél, viszont komoly karakter volt es jól tudott focizni, labdát tartani, osztogatni hátulról.

Mignoletnak is ez a baja. A 2012-13-as évben amikor a Szunderlandban játszott volt rengeteg védése, ami jól nézett ki az összefoglalókban, de teljesen más a helyzet amikor a kiesőjelölt gyakran 15-20 lövést is kapura enged, és az, amikor a BL-aspiráns csapatnál mindössze 2-3 lövés találja el a kaput es akkor kell megmutatni, hogy ki a főnök.

Egy teljesen tudatos, mégis türelmet igénylő csapatépítés, amiben a képen látható Uraknak a következő megoldandó feladata a védelem, kapusposzt stabilizálása.

Rengeteg Pool szurkoló Danny Ward nevét szeretné már látni a kezdőben de most úgy tűnik, hogy a szezon végéig Kariusnál maradunk. Ha addig nem váltja meg a világot, jöhet a váltás. Ward egyebkent egyidős a német kollegájával es Mignolet várható búcsújával ő lesz a várható B terv. Őszintén szólva nem sokat lattam játszani, de dominánsnak tűnt a levegőben es gyorsnak a döntéshozásban.

Ha Karius nem válik be akkor látok rá reális esélyt, hogy Ward megkapná a jól megérdemelt lehetőséget a következő szezonban, de van egy olyan érzésem, hogy szőke hercegünk a nemzetiségéből és/vagy valami más kvalitásából adódóan extra bizalmat fog kapni Klopptól.

Ha valamilyen oknál fogva egyikük sem győzi meg a mestert az idény végéig, lehet elmenni vásárolni.

Mivel szeretnénk az elkövetkező 50 évben valamikor bajnoki címet nyerni - vagy igazából bármilyen serleget - nem ártana a legjobb kapusok egyikét megkaparintani, viszont jelen pillanatban ezekre nincs nagy esély. A fent említett Curtois, Lloris, De Gea, Ter Stegen, Neuer, Oblak mind topcsapatok kirobbanthatatlan vezérei, nehezen tudom elképzelni, hogy bármelyikük is elcsábító lenne.

Akkor marad a világklasszis alatti szint. Allison, Butland, K. Schmeichel, Forster (a Southamptonból megint?), Donnarumma...

Őszintén szólva nem tudnám bátran kijelenteni, hogy bármelyikük is biztosan jobb lenne Kariusnál, egyikük sem bizonyított még nagycsapatban esetleg Allison kivételével, aki valószínűleg az elsőszámú célpont lesz a nyáron, ha Klopp kapus után nézelődne.

Azt azért ne felejtsük el, hogy Kariust sem csak azért igazoltuk mert menő a profilképe a Twitteren. 2016-ban Németország harmadik legjobb kapusának titulálták, tudjuk kik mögött.

Karius sorsa a Manchester City elleni, januári meccstől a saját kezében. Szűk négy hónapja maradt arra, hogy bizonyítsa: a hátára írt egyes szám egyben pozícióját is hivatott jelezni.

Őszintén szólva megértem Klopp gondolkodását abban, hogy nem hoztunk senkit a télen az igazán ’Rolls Royce’ alternatívák hiányában, viszont a nyáron nekünk kellett volna megvenni Pickfordot, aki szerintem Anglia hosszútávú elsőszámú kapusa lesz. Így a helyi grundcsapat az, aki boldogan focizhat egy biztos hálóőrrel a védők mögött a következő évtizedben.

Ha én lennék Klopp helyében akkor most az idény végéig Kariusnak szavaznék bizalmat, ha még mindig nem győzne meg akkor Danny Ward legyen az elsőszámú kapus az azt követő évben. Megjegyezném, hogy David De Gea is igencsak gyengén szerepelt Fergie-nél az első angol szezonjában és csak a második évében kezdett el igazán megbízhatóan teljesíteni. Az azt követő évben pedig már a PL egyik legjobbjai között emlegették.

Te négyük közül, ha csak egyet választhatnál kit marasztalnál?

Bízzunk benne, hogy Kariusnál is hasonló lesz a történet. Ha nem akkor Ward. Ha ő sem, akkor majd ránézhetünk kiket lehetne megvásárolni. Legrosszabb esetben hatodikak leszünk idén és Kloppal együtt mindenki elmegy, viszont akkor sincs okunk az aggodalomra: Bogdán visszatérhet és akkor majd meglátjuk ki vetődik a vasvillába!

Köszönöm a figyelmet. Ben voltam.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hunfieldroad.blog.hu/api/trackback/id/tr5813644460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása