<-- facebook plugin -->
<-- facebook plugin end -->

Hunfield

Pressingre hívott fanatizmus

Hunfield Road

Pressingre hívott fanatizmus

Liverpool - Newcastle - Szegény (új)gazdagok

2021. december 16. 08:06 - Thommo

A héten ismét hétközi fordulót rendeznek a világ legerősebb bajnokságában. Ma este a PL 17. fordulójában az a Newcastle United érkezik az Anfield Roadra, akiknek az FA a napokban engedélyezte, hogy az új szaudi tulajdonos birtokba vehesse a patinás klub irányítását.

nevtelen_terv_48.png

A Szarkák szurkolói számára talán pont időben érkezett meg a szövetség döntése, hogy megtörténhet a tulajdonos váltás. A Newcastle öt év tagja a Premier Leaguenek, és eleinte úgy tűnt, hogy egy stabil középcsapat válik belőlük. Ezt az illúziót leginkább Rafa Beníteznek köszönhették, aki szinte minimális pénzből hozta éveken keresztül ezeket az eredményeket. Azonban a menedzsment és Benítez között folyamatos ellentétek voltak, amik előre vetítették, hogy nem a spanyol mester lesz a hosszútávú megoldás. A váltás pedig 2019 nyarán következett be, amikor Steve Bruce-t nevezték ki a Szarkák élére. Bruce vezetésével sem sikerült szintet lépni, olyannyira nem, hogy ugyanúgy a 13. helyen végeztek egy ponttal kevesebbet szerezve, mint az előző szezonban Benítez vezetésével. Az előző szezonban pedig szintén lemásolták az elmúlt évek eredményeit, de most a megszerzett 45 pont a 12. helyre volt elegendő. A mostani idény teljesítményére azonban egyszerűen nincsenek szavak. Az első 14 fordulóban elért 7 döntetlen és 7 vereség vetekszik a Derby County 2007/08-as teljesítményével. Ez nyeretlenségi széria végül a 15. fordulóban, a szintén siralmas teljesítményt nyújtó Burnley ellen szakadt meg. Ez a siker azonban már nem Steve Bruce érdeme, mert a Szarkák vezetősége október közepén a Tottenham elleni hazai vereséget követően menesztette az egykori manchesteri játékost. Az új edző kijelöléséig Graeme Jones lett az ideiglenes vezető, amíg november elején ki nem nevezték Edie Howe-t. Azonban Howe csak három később a válogatott szünet után ülhetett le új csapatának kispadjára. Persze Howe sem tudott azonnal csodát tenni, habár hozzá fűződik a már említett győzelem megszerzése. Az Arsenal elleni vereség még nem is akkora probléme, de a Norwich elleni döntetlent és a Leicester elleni 4-0-s vereséget nem teszik ki az ablakba. A pontgyűjtésre nem mostanában lesz lehetősége a Szarkáknak, ugyanis a Pool után zsinorban következik a City, a United és az Everton. Az FA döntése szinte az utolsó utáni pillanatban érkezett számukra, így már a téli átigazolási ablakban meg tudják erősíteni a keretüket. Mi a szerkesztőségben nem vagyunk hívei ennek a fajta építkezésnek, így jobb szeretnénk, ha a Newcastle az "újjáépülését" a Champoban kezdené meg.

Vajon az új tulaj meddig hagyja építkezni Eddie Howe-ot?

A Newcastle vezetősége nyáron nem hagyott sok mozgásteret - bízván a tulajdonos váltásban - Steve Bruce számára, hiszen mindössze egy igazolást engedélyeztek számára, már az előző szezont is a Szarkáknál töltő Joe Williock 29,4 milliós vételárát fizették ki az Arsenalnak. Távozó viszont annál több is volt a csapatban, többek közt Christian Atsu, Yoshinori Muto és Florian Lejeune, akik mind szabadon távozhattak új együttesükbe. Megszabadultak a korábbi angol válogatott Andy Carrolltól, akinek a fizetése jobban nyomta a pénztárat, mint a játékos góljai az ellenfelek hálóját. A 33 éves csatár sokáig nem maradt csapat nélkül, egy hónapja a Champo alsóházához tartozó Readinget erősíti. 

Az új tulajdonos és a befektetni kívánt pénze viszont felvillanyozhatja a szurkolókat, akik újabban olyan pletykákon csámcsoghatnak, mint Gini Wijnaldum, Lorenzo Insigne, Thomas Strahoska, Marcelo Brozovic, Stefan de Vrij vagy éppen Ousmane Dembélé vagy Nicolas Pépé. 

Az erősítés pedig rá is férne a csapatra, hiszen hiába szerzett kilenc játékos is gólt, ha csak ketten tudtak egynél több találatot elérni. Callum Wilson vezeti a házi góllövő listát a maga 6 találatával. Az angol támadó élvezi a Bruce utáni korszakot, hiszen azóta minden meccset végigjátszott és Howe személyében egy régi ismerőst köszönthet, hiszen a Bournemouthnál is együtt dolgoztak. Wilson mellett Allan Saint-Maximin-re érdemes figyelni. A francia szélső 2019 nyarán csatlakozott a Szarkákhoz, de eddig folyamatos sérülések hátráltatták. Ezek eddig idén elkerülik és végre megmutathatja magát, eddig 3 góllal és ugyanennyi gólpasszal igyekszik bizonyítani. Meg kell emlékezni a csapat két szélső hátvédjéről, Matt Richiről és Javier Manquilloról, akik egyaránt két gólpasszal próbálják előrébb lendíteni a Szarkák szekerét. És nem szabad elmenni a csatár, Joelinton teljesítménye mellett sem. A brazil támadó az új Firminoként érkezett meg a PL-be, de a nemzetiségükön kívül csak annyi a közös bennük, hogy mindketten a Hoffenheimtől kerültek Angliába. Joelintonért ráadásul még klubrekordot jelentp 44 millió eurót is fizetett a Newcastle, aki a mai napig nem tudta felvenni a PL ritmusát és látványosan szenved a szigetországban. Az eddigi 16 mérkőzésből 15-ön játszott, de közel sem alapember, ami nem is csoda hiszen 1-1 gólpassz és gól álla a neve mellett, ami egy támadótól nagyon halvány teljesítmény. 

Joelinton számokban: 44 millió, 2,5 év, 96 mérkőzés 11 gól 8 gólpassz

A Newcastle és a Liverpool az előző szezonban csak a bajnokságban találkozott egymással, mindkét alkalommal pontosztozkodás lett a kimenetel. 

Az első összecsapásra a 2020-as év utolsó előtti napján került sor a St. James' Parkban a 16. fordulóban. Az egyáltalán nem unalmas gól nélküli összecsapáson mindkét félnek megvoltak a maguk lehetőségei, hogy a maguk javára fordítsák a mérkőzés állását, de mind Darlow, mind Allison a helyén volt, valamint a csatárok sem voltak éppen tűélesek, ezen a napon. 

A visszavágóra április végén a 33. fordulóban az Anfield Roadon került sort, ahol már a 3. percben vezetést szereztünk Salah révén, aki egy pazar góllal vette be Dubravka kapuját. Ezután is megvoltak a lehetőségek a további gólszerzéshez, de vagy a támadóink nem voltak pontosak, vagy a szlovák kapus állta útját a kísérleteknek. Ez pedig meg is bosszulta magát, Joe Willock a hosszabbítás utolsó pillanataiban ugrott ki a védők közül és nagy nehezen bepofozta a labdát a kapuba. 

Salah parádés gólja csak 1 pontot ért a Szarkák ellen

Jürgen Klopp számára a holnapi meccs jó előjelekkel kecsegtet, már ami a csapatösszeállítást illeti. Curtis Jones és Firmino is visszatérhettek a társakhoz, de még egy két meccset kell várni még rájuk, így már csak Nat Phillips és Harvey Elliott visszatérésére hosszabb időt várni. A hétvégi Tottenham elleni bajnoki miatt ismét egy felforgatott csapattal találkozhatunk este. Az LFC várható kezdője: Alisson - TAA - Konaté - VvD - Tsimikas - Keita - Fabinho - Henderson - Salah - Jota - Mané

Ebből a szempontból Eddie Howe is szerencsésnek mondhatja magát, náluk csak Paul Dammet hiányzik, akinek vádlisérülése van. A Newcastle várható kezdője: Dubravka - Manquillo - Schar - Clark - Lascelles - Lewis - Saint-Maximin - Hayden - Shelvey - Joelinton - Wilson

A mérkőzést Mike Dean fogja vezetni, míg a VAR szobában Simon Hooper foglal majd helyet. 

Klopp valószínűleg alaposan felforgatja majd a csapatot, hiszen a decemberi meccsdömpingben mindenkinek élesnek kell maradnia, de még így sem kell nagyon tartani a Szarkáktól. Ellenfelünk nagy gödörben, amiből nem most fognak kikecmeregni. 

A mérkőzést 21:00-tól a Spíler1 fogja közvetíteni!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hunfieldroad.blog.hu/api/trackback/id/tr4916784528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása