<-- facebook plugin -->
<-- facebook plugin end -->

Hunfield

Pressingre hívott fanatizmus

Hunfield Road

Pressingre hívott fanatizmus

Egy utolsó vörös mentőöv

2018. július 26. 08:56 - _Vik_

Keita? Oké! Fabinho? Gyere! Alisson? Már vártunk! Shaqiri? Nos… a svájci izomgolyó érkezése kapcsán lehet a leginkább megosztott az egyszeri Liverpool-szurkoló. Az a napnál is világosabb volt, hogy a támadószekciót is csinosítani kell, mert bár a Mané-Salah-Firmino vonal önmagáért beszél, mellettük nincs opció. Lásd: BL-döntő. Salah sérülése után nem volt minőségi helyettes, így a dominók szépen lassan elkezdtek eldőlni. Most azonban érkezett pótlás a svájci válogatott húzóembere személyében. Megfelelő választás?

shaq1.jpeg

A 26 éves játékos a volt Jugoszlávia területén született, de már babakorában Svájcba került, 10 éves korától kezdve a Basel akadémiáján pallérozódott. Miután a csapat meghatározó tagjává vált lecsapott rá a Bayern, a helyére pedig érkezett egy bizonyos Mohamed Salah Baselbe. Két-három alkalommal edzettek is egymással, mielőtt Shaq Németországba helyezte át a székhelyét. Egyértelműen a Bayernben töltött időszakának elejére tehető tündöklése, hiszen egyéni és csapatszinten is nyerte a díjakat, trófeákat. Első szezonjában 39 meccsen játszhatott Heynckes regnálása alatt, 8 góllal, 13 assziszttal vette ki a részét a közösből. Aztán érkezett Guardiola, formálódott egy új keret, egy új elképzelés, ahol Xherdan egyre inkább partvonalon kívülre került. 2014 nyarán már mindenképpen távozni akart Münchenből, és az egyik lehetséges állomás Liverpool volt, Brendan Rodgers többször is beszélt a játékossal, de a Bayern nem engedte el őt, ám játéklehetőséget sem biztosított. 2015 januárjában végre kiszabadult a német rabságból és az Internazionaléhoz igazolt, de ebből egy nagyon rövid kaland lett végül. Az olasz liga egyszerűen nem feküdt a svájcinak, a játékfelfogás, a taktika, az infrastruktúra sem volt ínyére való, ráadásul az újjáépülő Inter ígérete sem valósult meg. Nem tartotta elég profinak a környezetét, a futballon kívüli világ (étkezés, regenerálódás, taktikai sokszínűség) el volt hanyagolva, még a füvet is extrém hosszúnak találta – ellentétben Angliával, ahol a profi szemléletbe nem bele, ha a gyepszőnyeg „kócos”. Így jött képbe a Stoke City, és Shaqiri otthonra talált a PL-ben. Klubrekordért érkezett 2015-ben, húzóembere volt annak a Stoke-nak, ami viszont csapatszinten nem tudta a későbbiekben tartani a lépést a középmezőny elejével, majd a középével, később a végével sem, így az elmúlt szezon végén a csapat a Championshipbe szállt alá. Teljesen nyilvánvaló volt, hogy ebből váltás lesz, és érkezett is felé egy utolsó vörös mentőöv Klopp által, hogy a liga élcsapatainak egyikében bizonyítson.

Hogy miért lehet jó bolt Shaqiri? Elsőként mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy nevetségesen alacsony összegért, 13,5 millió fontért érkezett, ami a piaci viszonyokat figyelembe véve olyan, mintha Orbitot vennék egy Turbo rágó áráért. Van tapasztalata a Premier League-ben, és egyszer már szeretett volna Liverpoolba igazolni. Nagy munkabírású játékos, kiválóan illeszkedik Klopp támadójátékról alkotott filozófiájába, és kellően becsvágyó ahhoz, hogy motiválja a trófeák lehetősége, hiszen Németország óta nem sok lehetősége volt serlegfülekkel pózolni. Opcióként kiváló tulajdonsága, hogy mindkét szélen bevethető, illetve adott esetben támadó középpályásként is megállja a helyét, viszont nem egy vérbeli befejező – bár a nagy gólok nem állnak tőle messze. A kérdés, hogy a Liverpool, és ezen belül is Klopp hogy számol vele a játékidő és a pozíció tekintetében. Nem gondolom úgy, hogy meg kellene bontani miatta a legerősebb kezdőt, bár leginkább Mané perceiből csíphet le magának. A rotációban viszont kulcsszerepet tölthet be, a többfrontos helytállás miatt pedig bizonyára elegendő alkalommal fog kifutni kezdőként a gyepre. Ami lényeges, hogy ne érezze magát elhanyagoltnak, vagy partvonalon kívülinek, mert az komoly kihatással lehet a teljesítményére, és az öltözői morálnak sem tenne jót mindez. Ezt azért érzem fontosnak kiemelni, mivel Münchenből, Olaszországból, és a Stoke Citytől is elég viharosan távozott, de ha van edző aki meg tudja őt zabolázni, és helyes úton vezetni, az Jürgen Klopp. Véleményem szerint ő lehet a soron következő szezon 12. játékosa, a super-sub, aki vagy éppen bekerül a kezdőbe, vagy első számú csereként futhat ki a pályára. Morális szempontból telitalálat lenne az FA-kupa kulcsemberévé megtenni, hogy legyen rögtön az első szezonjában olyan sorozat, amit teljes mértékben a magáénak érezhet, a PL-ben, illetve a BL-ben pedig szintén adni kell neki lehetőséget a bizonyításra, de a húzóember kabátja azért még nagy lenne rá, bár kétségtelen, a képességei megvannak ahhoz, hogy belenőjön a ruhadarabba.

Végezetül pedig jöjjön Shaqiri első interjúja, Liverpool-játékosként (melynek forrása a hivatalos honlap):

  • R: Üdv a Liverpool Football Clubban – örülsz neki, hogy végre lezárult az átigazolásod?
  • XS: Először is, köszönöm. Nagyon boldog vagyok, hogy itt lehetek. Ez egy nagy klub, kivételes történelemmel és játékosokkal, és egy nagyszerű edzővel. Rendkívül büszke vagyok, és örülök, hogy itt lehetek.
  • R: Volt egy pár opciód a nyáron, miért éppen a Liverpoolra esett a választásod?
  • XS: Játékosként mindig a legnagyobb mérkőzéseken szeretnél szerepelni. Pár éve már szerettem volna jönni, de akkor sajnos nem jött össze. De boldogít, hogy vére sikerült, és itt vagyok. Szeretnék fejlődni, a legjobbamat nyújtani, annak érdekében, hogy címeket nyerhessünk. Ezért vagyok itt.

shaq2.jpeg

  • R: Gondoltad volna akkoriban, hogy egy nap sikerülhet a transzfer, és ideigazolhatsz?
  • XS: Természetesen akkoriban csalódott voltam, a volt klubom nem engedett el. De végre itt vagyok, és alig várom, hogy megkezdjem a közös munkát.
  • R: Jürgen Klopp szerint ez a tökéletes hely arra, hogy kiteljesedj. Ez is közrejátszott abban, hogy a Liverpoolt válaszd?
  • XS: Ismertem őt már korábbról, amikor a Dortmundban edzősködött. Játszottunk egymás ellen – amikor még a Bayernnél voltam – és ezek mindig nagy meccsek voltak. Rendkívül fontos része volt az érkezésemnek az edző személye. Szeretem az általa elképzelt focit, a stílusát, azt, ahogy irányít. Mindig csodáltam őt, így boldog vagyok, hogy a játékosa lehetek.
  • R: Mit gondolsz, a személyisége és az edzői felfogása lehet vonzó a játékosok számára?
  • XS: Kivételes személyiséggel bír. A legfontosabb, hogy meccseket és címeket nyerj. Ő folyamatosan éhezik ezekre. Láthatod, hogy mennyit fejlődött a csapat az érkezése óta. A legjobb úton vannak afelé, hogy kupákat nyerjenek, és ezért vagyok itt én is – szeretnék trófeákat nyerni. Úgy gondolom, hogy sokra vagyunk hivatottak.
  • R: Te fejlődni szeretnél, ő meg specialistája a játékosok fejlesztésének – mit gondolsz, meddig juthattok?
  • XS: Nagyon jó szezont zárt a Liverpool. Sajnáltam, hogy elvesztették a BL-döntőt, de a foci néha ilyen. Én már a következő idényt várom. Úgy gondolom, hogy együtt újra nagy magasságokba juthatunk, és néhány kupával a kezünkben zárjuk majd a szezont.
  • R: Most először váltasz klubot országon belül – úgy véled, hogy ez a segítségedre lehet?
  • XS: Három évet húztam le a Stoke Citynél, ismerem a bajnokságot. Örülök, hogy most itt lehetek. Én mindig keresem a fejlődés lehetőségét, és ez a tökéletes hely arra, hogy segítsem a csapatot, és hozzájáruljak ahhoz, hogy a klub újabb címeket szerezzen.
  • R: Az Anfield sem ismeretlen a számodra, hiszen háromszor is játszottál már itt. Milyen hatással volt rád a közeg ellenfélként?
  • XS: Ez egy lenyűgöző stadion. Játszottam itt a Stoke tagjaként, de azt már ezt megelőzően is tudtam, hogy bámulatos az atmoszféra, és hihetetlenek a szurkolók. Remélem élvezhetem majd mindezt, és hogy visszaadhatok valamit nekik a csapattal. Sikereket szeretnénk adni és örömöt szeretnénk szerezni nekik. Nyerni akarunk és eredményesek akarunk lenni. Ellenfélként ez mindig nehéz terep volt a számomra, szóval boldog vagyok, hogy immár a család része lehetek, és topcsapatok ellen játszhatok ebben a stadionban, és megpróbálok jó teljesítményt nyújtani.
  • R: Már megszoktuk az egyedi gólörömödet, mikor keresztbe teszed a karjaidat. Milyen érzés lesz majd, amikor a Kop előtt ünnepelheted így az első gólodat?
  • XS: Biztos vagyok benne, hogy csodálatos lesz, amikor először találok be a közönségünk előtt. Már alig várom, hogy ott legyek.
  • R: Az nyilvánvaló, hogy Liverpoolban nagy a harc a támadósorban a helyekért. Készen állsz a kihívásra, hogy a csapatba kerülj?
  • XS: A futball tele van kihívásokkal. Természetes, hogy Liverpoolban topjátékosok fociznak, nagyon jó és fiatal játékosok. Ez senkinek nem lenne könnyű helyzet. Nagyon büszke vagyok arra, hogy itt lehetek, és hiszek magamban. A legfontosabb, hogy jó csapatott alkoss és csapatként nyerj. Nem csak 11 játékosról szól minden, 11 játékossal nem lehet serlegeket nyerni. Nagyon jó érzés itt lenni, és szeretném megmutatni, hogy mit tudok.
  • R: Mohamed Salah nem ismeretlen a számodra, Baselben már kicsit ismerkedtetek egymással. Milyen emlékeid vannak a rövidke időről, amit együtt töltöttetek?
  • XS: Annyira azért nem ismerem őt, de akkoriban jött edzésre és próbajátékra, mikor én még Baselben voltam. Két-három közös edzésünk volt, aztán én a Bayernbe igazoltam, ő pedig maradt Baselben. Boldog vagyok, hogy most itt láthatom. Kivételes tavalyi szezont futott, remélem idén is meg tudja ismételni.
  • R: Támadóként milyen benyomást tett rád Mo előző szezonja?
  • XS: Örülök neki, hogy ilyen remek szezont futott, ő egy nagyon kedves és jó srác. A legfontosabb a klub számára az elvégzett munka, és ő kiválóan teljesített. A játékosok mindig szomorúak, ha trófeák nélkül zárják az idényt, de remélem ebben az évben együtt nyerni fogunk.

shaq3.jpeg

  • R: Külső szemmel milyen érzés volt végigkövetni a Liverpool tavalyi idényét?
  • XS: Csodás futballt mutatott a csapat, magas intenzitással. Ahogy mondtam, mindig csodáltam Jürgen Kloppot, ezért jöttem ekkora örömmel és lettem része a klubnak. Úgy gondolom tökéletesen beleillek ebbe a klubba.
  • R: A céljaid elég világosak: címeket szeretnél nyerni…
  • XS: Természetesen. Kupákat nyerni – ebből ered az ambícióm. A sikert már a Bayern Münchennél megízleltem, lenyűgöző érzés volt triplázni. Biztos vagyok abban, hogy sok-sok trófeát nyerhetünk. A szurkolók megérdemlik a címeket. Remélhetőleg remek idény elé nézünk, folyamatos éhséggel a sikerekre.
  • R: Mi lenne az első üzeneted a szurkolók számára, most, hogy csatlakoztál a klubjukhoz?
  • XS: Csak annyit mondanék, hogy örülök, hogy a csapat része lehetek, és alig várom, hogy találkozzak velük. Remélem sok szép közös pillanatunk lesz az elkövetkező években.
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hunfieldroad.blog.hu/api/trackback/id/tr2214128241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása