<-- facebook plugin -->
<-- facebook plugin end -->

Hunfield

Pressingre hívott fanatizmus

Hunfield Road

Pressingre hívott fanatizmus

Beszélgetés Jürgen Kloppal 1. rész : Igazolásokról, a siker titkáról, a felkészülésről

2018. augusztus 07. 08:16 - czinkos

Az eviani edzőtáborban beszélgetett a Vörösök edzőjével James Pearce, a Liverpool Echo munkatársa, amelyből kiderül, hogy a Főnök mit vár csapatától és a szezontól.

0_klopp-and-pearce1.jpg

Klopp besétál, kihúz egy széket, majd szokásos mosolyával a Genfi-tó panorájámába elmeredve csak annyit mond:

„Csodás hely a nyaraláshoz nemde?”

Mondjuk a játékosoknak és a stábnak az egy hetes edző tábor Evianban minden volt csak nyaralás nem. Minden lefutott méter kőkemény volt, de a Vörösök felkészüléséhez szükséges. Kőkemény szezon előtt állnak.

A kímerítő felkészülési időszak ami Chestertől kezdve Dublinig, Tranmere-én, Bury-n, Blackburn-ön, Észak-Carolinán, New Jersey-n, Micihganen és Evianon át vezetett, lassan véget ér.

Már csak a keddi, Anfielden megrendezendő Torino elleni barátságos meccs választja el a csapatot és a szurkolókat a vasárnapi West Ham elleni Premier League starttól.

A Klopp társaságában eltöltött félórában, amíg az interjú készült, szenvedélye és energiája csak úgy áradt belőle, látszik alig várja az eljövendő szezon kihívásait.

Az igazolásokról:

Míg a legtöbb csapat menedzsere ugrálva követelőzik, hogy csütörtökig még muszáj megerősíteni csapatukat, addig Klopp teljes mértékben elégedett a nyáron történtekkel.

A német edző már így is sok minden ért el az eddig Liverpoolban eltöltött 3 éve alatt.  Bár kupát még nem nyert de 3 döntőbe is (BL,EL,Ligakupa) elvezette a Vörösöket, valamint újra bebiztosította Top4-es tagságát a csapatnak. Ezzel újra állandó BL résztvevővé téve Liverpool népszerűbb csapatát.
Az általa megörökölt csapat teljesen átalakult, de pozitív értelemben, és a liverpooli csapat újra komoly tényezővé vált az európai kupákban is. De Klopp még ennél is többet akar.

„Elégedett vagyok azzal amit elértünk, de nincs semmi különleges amire büszke lehetnénk igazán”- Teszi hozzá.

„Nagyon pozitív embernek tartom magam, de még én sem tudom azt mondani, hogy bekerülni egy döntőbe az a maximum amit tehetünk, mert nem az a maximum! Amikor elérünk oda győznünk kell!

Többnyire elégedett voltam a döntőkben nyújtott teljesítményünkel, mindent megtettünk mind három alkalommal és ez a legfontosabb. Ám a legnagyobb pozitívum, hogy még mindig van hova fejlődni, és most ez a legfontosabb!

A csapat remekül érzi magát, de ahogy közeledik a szezon rajt úgy válik kevésbé fontossá hogy érezzük magunkat, annál sokkal fontosabb, hogy készen álljunk „

A csapat, amely egy ámulatbaejtő menetelés végével Kijevben találta magát a Bajnokok Ligája döntőjében, most 170 millió fontnyi játékerővel lett megspékelve a nyáron.

Naby Keita, Fabinho, Xerdan Shaqiri és Alisson Becker érkezése még a korábbinál is nagyobb lázba hozta a szurkolókat, és elég erőssé tette a keretet, hogy az eddig elérteknél is nagyobb dolgokban reménykedjenek a szurkolók.

„Hiszünk benne, ezért csináljuk”- Folytatta Klopp, „De nem az elérhető kupákon jár az agyunk egyfolytában, inkább igyekszünk felkészülni az éppen akkor előttünk álló kihívásokra.

Nagyon jó csapatunk volt tavaly, akikkel elkezdtük azokból csak Emre Can és Philippe Coutinho nincs már itt.

Philppe azaz Phil, már a múlt, mivel csak a tavalyi szezon első felét játszotta nálunk, de tavaly ugyanekkor még velünk volt.

Emre stabil kezdő volt. Fejben és fizikálisan is erős, komoly futball tudással, sok meccset játszott nálunk de az ő ideje is lejárt a csapatnál.

Remekül igazoltunk a nyáron, teljesmértékben elégedett vagyok az érkezőkkel. Most a legfontosabb feladatunk, hogy az apró darabkákat összeillesszük. Az új játékosok legjobb erényeit kell tökéletesen összehangolnunk a már meglévő játékosok erényeihez, hogy igazán együtt tudjanak működni és utána… Jöhet a következő lépés!

Nem mondhatom, hogy a következő lépés meglesz már holnapra, de remélhetőleg a szezon alatt megtörténik. Ami nem az, hogy a focinkat tökéletesre járassuk hanem, hogy ugyanazt a jó focit tudjuk játszani minél többször. Nem az a lényeg, hogy fejlődjünk ebben vagy abban, hanem az, hogy amiket jól csináltunk akkor, amikor a legjobban játszottuk, azt kell megismételni a lehető legtöbbször.”

download_1.jpg

Klopp regnálása eddig ezüstös volt, de az általa felügyelt edzések és védjegyévé váló hősies módon való letámadás kétségtelenül növelte a klub vonzóerejét az átigazolási piacon.

„Végre tényleg visszatértünk Európa elit csapatai közé, ami már egy hatalmas siker. Ez a tény valószínűleg keveseket érdekel, mert nem kézzel fogható, de ez tényleg siker!” – mondja határozottan.

„Végre mikor új játékost igazolunk, már nem az van, hogy azt kell mondanunk: Figyi a Liverpool amúgy nem olyan rossz csapat mint mondják, és igen még létezünk gyere légyszi hozzánk..

Végre újra képben vagyunk újra minden játékosnál a világon. Láthattak minket az előző idényben és az az előttiben, láthatták mire vagyunk képesek.

Sokkal könnyeb meggyőzni sőt, meg sem kell már győznünk őket.

Még van Dijkot és Keitát is győzködni kellett. Sőt anno Sadiót és Mo-t is.

Idén az új igazolásainkhoz végre nem kellett kitalálni mindenféle hülyeséget csakhogy magunkhoz csábítsuk őket, mint mondjuk: A királynő gyakran látogat Liverpoolba, ha idejössz találkozhatsz vele!

Csak fociról beszélünk és ez már elég nekik, és ez egy fantasztikus visszajelzés. Természetesen ugyanígy kell folytatnunk ezt tovább.”

 A sikerek titka:

Az egység érzete tavaly egészen a top 4-ig és a BL döntőbe vitte a csapatot. A játékosok, a stáb és a szurkolók egy hatalmas egységes erőt alkottak.

Sem Coutinho Januári lelépése, sem a peches tavaszi sérülések nem tudták megingatni a csapatot. Klopp nagy örömmel tapasztalná ugyanezt az egységet az idei szezonra is.

„ Ez teljes mértékben a játékosok érdeme”- kommentálta Klopp a fentieket

„Persze természetesen a szurkolók is hatalmas szerepet játszottak benne. A legeslegfontosabb az volt, hogy a közönség ráeeszmélt, hogy ’na ez az én csapatom’ ezzel együtt a játékosokban is realizálódott: ’na mi vagyunk az ő csapatuk’. Gyakorlatilag ez a reászmélés egyszerre történt meg mindkét oldal részéről. A fiúk ezen felül együtt vészelték át az olykor hihetetlen nehézségeket.

Tavaly már a felkészülés is nehézségekkel indult, ott volt ugye a „Coutinho sztori” amikor elvágyódott a Barcelonába.

Nem beszéltük meg konkrétan csapaton belül soha amikor folyt az ügy, de mindenki tudott róla, hogy mi is történik. Adott egy nagyon jó barátod aki hirtelen le akar lépni, de le a kalappal a srácok előtt, mert nagyon jól kezelték, még a szezon első felében is amikor még velünk volt Phil, de már folyamatosan el akart menni.

De ez Philippe-re is igaz volt! Amíg velünk volt 100%-osan a Liverpool-ra koncentrált, amivel nagyon klassz példát mutatott mindenkinek.
És ezt az egységet kell újra megteremtenünk. Ezért a fiúk ugyanúgy dolgoznak rajta, hogy az újakkal is kialakuljon egyaránt, mert ez az egység volt az alapja mindennek tavaly. Ha bármit is elakarunk érni, azért ez a legkevesebb amit megtehetünk!”

download_2.jpg

Liverpool erős alapzatra építhet idén. Előző bajnokságban a 2008/2009 idény óta először hoztak le a Vörösök úgy egy Premier League szezont, hogy nem kaptak ki az Anfielden. Továbbá a hazai pályán kapott 10 gól,11 éve a legkevesebb. Összeségében 17-szer nem kaptak gólt és húzta le a rolót védelmünk, ami a 2009-10-es szezon óta a legjobb teljesítmény a hátsó szekciótól.

Az Év Játékosa Mohamed Szalah, 44 góljával minden rekordot megdöntött a csapatnál, húzva magával a 27 gólós Firminót és a 20 gólos Manét akik ugyanúgy hozzájárultak a sikerekhez.

Ian Rush, Kenny Dalglish és Terry McDermott a 80-as években tudtak utoljára olyan brutális triót alkotni, aminek tagjai legalább 20 gólt szereztek minden sorozatot figyelembe véve.

Mégis Pep Guardiola Manchester City-je megalkuvást nem tűrve 25 ponttal nagyon simán utasította maga mögé Szalah-ékat. A Liverpool úgy igazán sosem volt harcban a bajnoki címért, főleg miután az első 9 meccséből a csapat csupán hármat tudott megnyerni.

Jövőre sikerül végre?:

Vajon képes lesz-e a csapat javítani ott ahol tavaly rontott és képes lesz-e a lassan 3 évtizede hőnáhított Premier league trófeát megszerezni szurkolóinak, akik oly régóta sóvárognak utána ?

„Nem tudom, de rajta leszünk az ügyön”- Mondja Klopp

„Nincs értelme bármelyik más esélyes csapatot figyelnünk a bajnokságban. Tavaly sem a City ellen vesztettünk pontokat, hanem a többi csapat ellen.

Amikor azt mondom kiegyensúlyozottabb teljesítményt kell hoznunk, arra gondolok, hogy több pontot kell szereznünk bárki ellen. Miért foglalkozzunk a Cityvel? Majd akkor foglalkozunk, amikor ellenük játszunk.

Nem fogunk versenyezni csak velük pláne úgy, hogy még el sem kezdődött a szezon, azon filózva, hogy ’Ó ha ők nyernek, de mi legalább X-elünk a 2. fordulóban akkor minden okés’. Ennek nem lenne értelme.

100%-ban magunkra kell koncentrálnunk és minden meccset úgy kell felfognunk mintha döntőt játszanánk.  Legyen az a döntő hétvégén vagy legyen az a döntő hétköznap, adjunk ki magunkból mindent az utolsó sípszóig! Majd értékeljük, elemezzük és jöhet is a következő meccs. Így kell kinéznie egy idénynek.

Egy szerencsésebb pillanatban ellehet csípni azt a formát amit a City tudott tavaly. Sokkal nehezebb dolgunk akárki ellen, mint nekik volt tavaly. Tény, hogy ők is meghacroltak érte, rengeteg 2-1-es meccsük volt, amit késői góllal nyertek meg.

Játszani a focit nagyon fontos, de az eredményért küzdeni még fontosabb. Ez az, amit folyamatosan mutatnunk kell, hogy vágyunk rá, hogy megküzdjünk a sikerekért. De mindenek előtt, készen kell állni a harcra.”

download.jpg

A felkészülés legnagyobb ellensége:

A felkészülés alatt Kloppnak ügyesen egyensúlyozva kellett hozzányúlnia a Világbajnokságon szereplő kulcsjátékosaihoz, akik különböző időközönként csatlakoztak a csapat felkészüléséhez.

A teljes csapat hétfőn lett újra teljes, amikor is Lovren, a keretből utolsóként, munkára jelentkezett Melwood-on.

A keretből a VB miatt többen hamarabb belevetették magukat a komolyabb munkába, mint azok, akiknek kötelezettségük volt Oroszországban és ez Kloppnak nem tetszett. Mindazonáltal egy igazán eredményes öt héten vannak túl, amit megkoronáztak a Napoli 5-0-ás legyőzésével.

jurgen-klopp.jpg

Az új igazolások gyorsan beilleszkedtek, a legnagyobb sztárok feltüzelve harcra készen tértek vissza és több fiatal is megragadta az alkalmat, hogy minél többet megmutathasson tudásából.

„Minden menedzsernek ugyanaz a problémája. Ez egyes csapatoknak több más csapatoknak kevesebb.”-Tette hozzá Klopp

„Biztos vagyok benne, hogy minden Európai csapat szembe nézett már ezzel a problémával. Nem az a probléma, hogy a játékosok később jönnek vissza, hanem az, hogy egy ideális világban nekik is hat hetes felkészülés kellene, mint a csapat többi tagjának.

És ez a baj. Visszajönnek úgy is néznek ki mint akik formában vannak, de vajon a legfontosabb pillanatokban is formában lesznek-e 3-4 hét múlva?

Láthatták a meccseinket, Minden játékosnak megvolt a maga csúcs- és mélypontja, persze ez normális a felkészülés alatt.

Ezekkel a játékosokkal mind különbözően kell bánni ahogy közeledik az első meccs. Ezzel sajnos mindig is gond volt.

Nem ideális, de ilyen szituációkban ezt kell tenni. Ha megkérdeznénk a világ össze edzőjét, hogy változtatnák-e a VB utáni pihenő rendszerén, 100%-os lenne az igenek aránya.

Az egész kerettel szeretnénk foglalkozni hat héten keresztül a felkészülés alatt. Ami Evianban volt az két héten keresztül lenne igazán tökéletes. Csak edzés. Biciklivel edzésre oda és vissza. Napi három, kettő majd egy edzés, utána fél nap pihenés. Na ez lenne a tökéletes. Ekkor a foci is más szintet képviselne, gyorsabb lenne a játék és sokkal taktikusabb, de ehelyett van 1 hetünk együtt az első meccsig..Azért igyekszünk a legjobbat kihozni a helyzetből ás nem panaszkodni, vannak ennél sokkal nagyobb problémák a világban.

Összeségében elégedett vagyok azzal, amit eddig csináltunk és ami lett belőle.”

Szóval milyen lenne Kloppnak egy sikeres 18/19-es szezon?

A menedzser megáll összeszedni gondolatait és hátradől székében.

„Fejlődés”-Mondja.”Nagyon vágyom arra, hogy nyerjünk valamit. Hogy megtudom-e ígérni? Sajnos nem.

De ez az, amit igazán akarok! Szerencse is kell döntő pillanatokban, továbbá szükség van a folyamatos jó teljesítményre, mert azzal érdemled ki, hogy nyerj is valamit.

Ez a klub hatalmas lépéseket tett előre az utóbbi években. Eljött az idő számomra is hogy feljebb fejlődjek a klubbal együtt”.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hunfieldroad.blog.hu/api/trackback/id/tr4914166445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása