<-- facebook plugin -->
<-- facebook plugin end -->

Hunfield

Pressingre hívott fanatizmus

Hunfield Road

Pressingre hívott fanatizmus

Liverpool - Arsenal - A szokott úton

2021. november 19. 18:49 - Thommo

Az idei utolsó válogatott szünet után újra folytatódik a világ legerősebb bajnoksága, a Premier League. Holnap késő délután a csapatunk a Mikel Arteta vezette londoni Arsenalt fogadja az Anfield Roadon. 

nevtelen_terv_44.png

 

Mikel Arteta még 2019 december közepén vette át a stafétát az Unai Emeryt ideiglenesen váltó Freddie Ljungbergtől. Arteta hiába tanulta a szakma fortélyait Pep Guardiolatól a Citynél mégsem tudott nagyot gurítani. Az európai kupaindulást is a csak az FA kupa megnyerésével tudták biztosítani, de a bajnokságban végül csak a 8. helyen értek célba, ami az amúgy is zaklatott 19/20-as miatt még inkább csalódás volt a csapat és a szurkolók számára is. Az előző szezonban aztán Arteta elkezdhette a saját elképzelései szerint formálni az Ágyúsok gárdáját, de próbálkozásai majdnem kudarcba fulladtak. Hiába kezdte jól a szezont az Arsenal, a hetedig fordulóban az Old Traffordon győzték le a Unitedet, azonban ezután következett egy 7 mérkőzéses nyeretlenségi széria és máris a táblázat alsó felében - 15. hely - találták magukat. Ekkor már többen megkongatták a spanyol menedzser feje felett a vészharangokat. Azonban nem adták fel, és ha sokat nem is léptek előre, de a bajnokság utolsó öt mérkőzését megnyerve felkapaszkodtak a 8. helyre. Arteta szezonját sokáig a EL meneteléssel próbálták menteni, de az Ágyúsok az elődöntőben nem bírtak a végső győztes Villarreal csapatával, így a 21/22-es idényt Nemzetközi porond nélkül kell teljesíteniük. A szurkolók és a vezetés is azt remélte, hogy egy év a nemzetközi kupáktól távol segít a mindig sok sebből vérző csapatot egyenesbe hozni, csakhogy Arteta csapatának ezt a teóriát is sikerült megcáfolnia. A bajnokság első három mérkőzését kilátástalan játékkal egyaránt elvesztették, amiben a szezonnyitón az újonc Brentfordtól elszenvedett 2-0-s vereség csak még kínosabbá tett. A City ellen 5-0-ra elvesztett bajnoki pedig egészen a 20. helyre süllyesztette őket. Ekkor azonban váratlanul összeállt valami. A negyedik kör óta egy nyolc meccsből álló veretlenségi szériát hoztak össze, amivel jelenleg ők a PL legjobb formában lévő csapata és egészen az 5. helyig kapaszkodtak fel. Innen várják a holnapi Pool elleni bajnokit. 

A kérdés adott. Most akkor Arteta jó edző vagy sem?

Arteta ezen a nyáron igazán bő kerettel vághatott neki a nyári átigazolási szezonnak. 58,5 millió euróért elhozták a Brighton belső védőjét, Ben White-ot. Véglegesítették Martin Odegaardot, akiért 35 milliót fizettek a Real Madrdinak, valamint lecsaptak a Sheffield tehetséges fiatal kapusára, Aaron Ramsdalere. Összesen 165 milliót költöttek a nyáron, miközben csak Joe Willockért kaptak érdemi összeget, akiért 29,5 milliót szurkolt le a Newcastle. Több korábban meghatározó játékost is elengedtek kölcsönbe, mint Lucas Torreirat, Héctor Bellerínt vagy Mattéo Guendouzi. Két veterán braziljukra, Willianra és David Luizra pedig nem tartottak igényt, így szabadon elhagyhatták a klubot. 

Az Arsenal történelmében mindig különös helyet foglaltak el a csatárok, elég ha Henryra, van Persiere vagy éppen Oliver Giroudra gondolnunk. Jelenleg két kivételes tehetségű csatár is található az Ágyúsok keretében, de se Alexandre Lacazette, se Aubameyang nem dobogtatja meg annyira a drukkerek szívét, mint elődeik. Ennek legvalószínűbb oka az lehet, hogy a két klasszis kioltja egymást a pályán. Mind Emerynél, mind Artetanál bevett szokás volt, hogy valamelyikük a padról beszállva próbált meg új lendületet hozni a csapatba több kevesebb sikerrel. A francia csatár az előző szezonban 13 góllal lett házi gólkirály, míg a Aubameyang 10 gólt ért el. Mellettük a PL ritmusát szépen lassan felvevő Nicolás Pépé szállított még kétszámjegyű találatot (10), míg az akadémiáról felfedezett és a vb-t is megjárt Bukayo Saka 5 góllal és 4 gólpasszal tette le a névjegyét. A mostani szezonban a Lacazette - Auba párharcban a gaboni áll jobban 4 góllal, míg a francia csak egy találatot jegyez. Saka és Odegaard is jól teljesít, de Arteta megint talált egy tehetséget a tartalékok között, Emile Smith-Rowe, a 21 éves támadó középpályás Sakahoz hasonlóan az Arsenal akadémiáján nevelkedett és egy kis lipcsei és huddersfieldi kitérő után utat talált a felnőttekhez. Ahol nem is alaptalanul szerepel, 11 mérkőzésen 4 góllal és 2 gólpasszával a legeredményesebb Arsenal játékos az idei szezonban. 

Vajon Smith-Rowe és Saka lesz az Arsenal következő legendás párosa?

A Liverpool az előző versenykiírásban négyszer találkozott az Ágyúsokkal és ha nem is igazságos, de döntetlennel zárták a felek az évet. 

Első alkalommal tavaly augusztus végén a Community Shielden csapott össze a két csapat, mint bajnok és kupagyőztes. Hiába kezdett azon a mérkőzésen jobban a csapat, de van Dijk gólját les miatt érvénytelenítették. A 12. percben pedig Aubameyang egy szép távoli lövéssel bevette Alisson kapuját. A folytatásban mindkét csapat lőhetett volna gólt, de Nketiah lövése már nem fogott ki Alin, míg a túloldalon Firmino távoli lövése kerülte el a kaput. A meddő liverpooli mezőnyfölény aztán végül csak gólra váltódott, a 73. percben Takumi Minamino vágta be a labdát Martínez kapujába. A rendes játékidőben az eredmény nem változott így jöhettek a 11-esek, ahol csak a fiatal Rhian Brewster hibázott, aki a felső lécre küldte a labdát, így az Arsenal emelhette fel a trófeát. 

A revansra nem is kellett sokáig várni, hiszen szeptember végén, a bajnokság 3. fordulójában az Anfieldre látogatott az Arsenal. Ezen a találkozón már az első percektől megmutatkozott, hogy ki az úr a pályán, ennek ellenére ismét a londoni csapat szerzett vezetést Lacazette révén a 25. percben. Sokáig azonban nem örülhettek az Ágyúsok, mert Mané 3 perccel később egyenlített. Újabb 6 perccel később Robertson paskolta be Trent keresztlabdáját Leno kapujába, ezzel megfordítva a meccs állását. A végeredményt Diogo Jota állította be a 88. percben, aki ezzel megszerezte első liverpooli gólját. 

Jota az Arsenal ellen kezdte meg a gólgyártást.

A harmadik összecsapásra sem kellett sokat várni, ami a 3 nappal bajnoki találkozó után volt esedékes. Ekkor a Ligakupa negyedik fordulójában kellett szembenéznie egymással a csapatoknak. A cseppet sem unalmas mérkőzésen mindkét csapat eldönthette volna a mérkőzést, de mind Adrián, mind Leno parádés napot fogott ki és nem lehetett túljárni az eszükön. Így a gólnélküli döntetlen után következhettek a büntetők, amiket megint az Arsenal értékesített nagyobb arányban. Az Ágyúsoknál csak Elneny, míg a Poolból Origi és Harry Wilson is elhibázta a maga büntetőjét. 

Ezt követően fellélegezhetett mindkét gárda, hiszen legközelebb április elején a 30. fordulóban mérkőztek meg, akkor az Emirates adott otthont az összecsapásnak. Ezen az estén a Liverpool kétséget sem hagyott afelől, hogy melyik a jobb csapat a pályán. Milnerék végig kézben tartották a mérkőzést, de az első gólra egészen a 64. percig kellett várni, amikor is Tren beadását Jota fejelte közvetlen közelről a kapuba. Négy perccel később Mo Salah villantotta meg zsenijét, aki Gabriellel a nyakán is begyalogolt a 11-es pont vonaláig és pimasz gólt gurított a kapuba. A végeredményt Jota állította be, aki egy kontra végén Mané lekészített labdáját vágta a kapuba. 

4 meccsen 3 gól a Jota mérlege az Arsenal ellen, holnap lehet arányt javítani

A holnapi találkozó előtt a két menedzser különböző előjelekkel várhatja a kezdő sípszót. Jürgen Klopp számára nagy fejtörést okoz a kezdő összeállítása, hiszen hat játékosára egészen biztosan nem számíthat. A héten többször is beszámoltunk a sérültjeink állapotáról, de az bizakodásra ad okot, hogy mind Mané, mind Robertson ott lehet a kezdőben holnap. Míg a Origi és Hendo játékában is reménykedhetünk. Az LFC várható kezdője: Alisson - TAA - Gomez - VvD - Robertson - Ox - Fabinho - Thiago - Salah - Jota - Mané

Artetanak sokkal kellemesebb gondjai vannak, hiszen visszatérhetett Thomas Partey és Folarin Balogun is, így csak Granit Xhaka és Sead Kolasinacnak kell a partvonal mellől figyelnie a mérkőzést. Arteta nem valószínű, hogy változtat a Watford elleni győztes csapaton, így Lacazette és Auba is kezdhet, míg Pépé, Odegaard, Leno és Gabriel csak a padról várhatja a pályára lépést. Az Arsenal várható kezdője: Ramsdale - Tomiyasu - White - Gabriel - Tierny - Saka - Partey - Lokonga - Smith-Rowe - Lacazette - Aubameyang

Az Arsenal és a szurkolóik az elmúlt években nem szívesen járnak az Anfieldre, legutóbb a 2012/13-as idényben tudtak itt nyerni. Hiában van az Arsenal jó formában, az elmúlt nyolc meccsükön csak a Tottenham számított erős ellenfélnek, míg a top csapatok ellen az Ágyúsok rendre rosszul szerepelnek. A Liverpool pedig mégegyszer nem tud olyan rosszul játszani, mint legutóbb a West Ham ellen. Ezekkel az előjelekkel is összességében egy izgalmas mérkőzésre van kilátás. 

A mérkőzést szombaton 18:30-tól a DigiSport1 fogja közvetíteni! 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hunfieldroad.blog.hu/api/trackback/id/tr1616759836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása