<-- facebook plugin -->
<-- facebook plugin end -->

Hunfield

Pressingre hívott fanatizmus

Hunfield Road

Pressingre hívott fanatizmus

Megint vettünk egy újabb Kariust?

2018. szeptember 11. 16:54 - _Vik_

Az Alisson-ügy és a vele járó gusztustalan utózönge a rögtönítélő Internet nagyúrtól

Csak a vak nem látja, hogy Alisson Becker személyében minőségi hálóőr érkezett az Anfieldre. Úgy kellett a kapusposztra, mint Virgil anno a védelem tengelyébe, újabb építőelemként Kloppó impozáns Lego-kastélyába. És bár a Liverpool négyből négyes mutatóval kezdett először, amióta Premier League-nek hívják a sorozatot, és mindössze egy gólt kapott eddig (ami a legalacsonyabb érték idén természetesen), mindenki azzal az egy góllal és a brazil kapus cseszegetésével van elfoglalva. De mire a filléres irónia?

Kezdjük azzal, hogy Karius is valamiféle istentelenül tehetségtelen és szégyenteljesen gyenge kapusnak van beállítva a BL-döntő óta, pedig addig a kétségtelenül szerencsétlenül sikeredett mérkőzésig meglehetősen korrekt szezont hozott le. De manapság az öt másodperces hírnév és az arcátlanul leplezetlen lájkvadászat korában az egy baki, az milliós nézettséget hoz, és felér három hibával, szóval… miért is lepődjünk meg? És bár Loris nem jelentett kényszermegoldást, mégis az alatt a polc alatt volt eggyel, ami Klopp éleslátásának és maximalizmusának elég volt ahhoz, hogy belássa: szintet kell ugrani. És itt jött a képbe a Roma hálóőre, akire gúnyosan lehetett fintorogni egy ideig, hogy no lám, a Liverpool, aki ugye sose igazol nagyot, most épp a világ legdrágább kapusát birtokolja. Az élcelődő mosoly Kepa 80 milliós bizniszéig tartott, meg hát szépen lassan csak ráébred a világ, hogy Alisson valóban egy olyan minőség, amire a mai piaci árakat tekintve jó befektetésnek látszik.

0908alisson1.jpg

De nem lenne világ a világ, ha nem a négy meccsből háromszor rezdületlenül maradt hálóról, vagy a tizenkét pontos kezdésből lehetne öles szalagcímeket fonni, hiszen itt van nekünk Alisson, a Leicester ellen bakizó bohóc, aki ismét kariusi magasságokba emeli a védekezést. Az ellendrukkerek kaján vigyora, és (ami szomorúbb) a kapát-kaszát ragadó Pool-szurkerek véleményét csak erősíteni tudta Pickford megjegyzése, miszerint ő igyekszik nem vállalni a felesleges rizikót. Az más kérdés, hogy az elmúlt két szezonban 114-szer kapituláló Jordan bérkiegészítésként szertárosa is lehetne a csapatának, hiszen nagy rutinja van a labdák hálóból történő kiszedésében. Egy másik szempont a szituációt illetően, hogy Alisson ellen vélhetően szabálytalanságot követtek el, legalábbis Iheanacho valószínűleg nem aromaterápiás masszázs okán tartotta a két kezét a brazil hátán, és az sem valószínű, hogy egy esetleg mezcserét szeretett volna eszközölni jóval a lefújás előtt.

A tényekkel azonban nem lehet mit kezdeni, mert a statisztikákat nem érdemes megmásítani. A Liverpool kapusa 1 gólt kapott 11 kapuralövésből, ebből nyolc akkor érkezett a portájára, amikor a csapat egy góllal vezetett csupán. Ugyanez mondjuk Pickfordnál 6 gól 19 lövésből. De ami ennél is fontosabb az az, hogy Alisson milyen mértékben tud együtt élni a játékkal, és mennyire tud segédkezni akár az első passzal is a támadások építésében. 88%. Ez Alisson passzpontossága, ami már önmagában elég csinos mutató. Azonban ami igazán kiemelkedő adat, hogy hosszú átadásainak 66%-a talál társat eddig a PL-ben. Halkan jegyezném meg, hogy ez a mutató a liga semelyik másik kapusánál nem éri el az 50%-ot. És a racionalitás nyilván azt mondatja, hogy lesznek még olyan esetek, amikor elő lehet őt venni egy kapott gólnál, az biztos, hogy nem érdemli meg azokat a horkantással vegyített böfögéseket a srác, amiket rendkívül szellemes egyperces stand-up komédiások árulnak negyven lájkért a legnagyobb közösségi oldalakon.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hunfieldroad.blog.hu/api/trackback/id/tr8914232599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása