<-- facebook plugin -->
<-- facebook plugin end -->

Hunfield

Pressingre hívott fanatizmus

Hunfield Road

Pressingre hívott fanatizmus

Egy perc történetelem - A holland, aki két tüdővel jött világra

2017. november 21. 12:38 - Crouch_15

2006 nyarán járunk. A Liverpool csapata éppen csatár után kutat, amikor őrző tekintetét a holland bajnokság egyik kulcsfigurájára szegezi . A mögötte hagyott három szezonban 76 gólt szerző 26 éves támadó statisztikái már csak azért is figyelemre méltóak lehettek, mert ehhez mindössze 114 mérőzésre volt szüksége a Feyenoord csapatában. Az akkoriban még valamivel nívósabbnak számító holland pontvadászatban eltöltött sikeres éveknek meglett a gyümölcse, mai írásunk főszereplője, Dirk Kuyt 2006. augusztus 16-án 9 millió font ellenében Liverpoolba igazolt.



A következő dátum Szeptember 20. A Liverpool csapata bajnoki meccsen lép pályára a Newcastle ellen hazai pályán, a 28. percben pedig egy szélről beadott labdára érkezik jól mindannyiunk kedvenc hollandja, és megszerzi első találatát vörösben. Az Első találatot további 70 követi az előtte álló majd’ tíz évben lejátszott 285 mérkőzésen, ő pedig a klub történelemkönyvébe úgy vonul be, mint a játékos, akinek a szíve még tehetségénél is nagyobb volt, alázata pedig az ellenfél védőinél is keményebb.

Mint minden csatárnak, neki is megvoltak a kedvenc ellenfelei, így például a Newcastle, a Wigan Athletic, vagy a városi rivális Everton szurkolói semmi jóra nem számíthattak, amikor Dirk is pályára lépett, karrierje során ötször is elszomorította őket. Túl sok jó emléke Londonnak sem lehet, az Arsenal, Tottenham kettős kapujába négyszer is betalált, és ugyannyit lőtt a Manchester Unitednek is. Érdekesség, hogy a 2009-ben Debrecen ellen lejátszott hazai Bajnokok Ligája csoportmeccsen is ő szerezte a mérkőzés egyetlen találatát, és bár ez más kategória, de a válogatottunk ellen is eredményes tudott lenni.

Ha mélyebbre ásunk a statisztikai adatok csábító cukormázában, felfedezhetjük, hogy Kuyt leginkább a mérkőzések utolsó negyedében volt veszélyes, 70 góljából több mint húszat a 75. perc után szerzett, de nem elhanyagolható az első félidő utolsó harmadaiban lőtt 14 sem.

A Manchester United ellen szerzett mesterhármasával örökre belopta magát a szurkolók szívébe 2011 tavaszán, ahogyan a 2012-es Ligakupa döntőn Cardiffnak lőtt gólja is kellemes emlékként él bennünk, amit büntetők után nyertünk meg King Kennyvel a kispadon. 2007-ben a Bajnokok Ligája elődöntőjében találkoztunk a José Mourinho által irányított Chelsea csapatával. A visszavágón tizenegyesek döntöttek végül a továbbjutásról az Anfielden, a mindent eldöntő büntetőt pedig szintén ő értékesítette, amivel újra a döntőben találtuk magunkat. A 100. meccse igazán emlékezetesre sikeredett, ekkor az idei évhez hasonlóan csupán a selejtezőkből kezdtük meg a Bajnokok Ligája küzdelmeit, ám a fáradhatatlan holland jött, látott, és a visszavágó 118. percében továbbjutást érő góllal vette ki a részét a mérkőzésből búslakodásra okot adva a Standard Liegenek.

A 2009-es, valamint 2011-es szezonjában is sikerült 15 gólt szereznie a szezonban, ezt követi bemutatkozó szezonjában összegyűjtött 14 találata, így bár talán ezekkel a mutatókkal nem sikerült kiemelkednie, mégis sokunk kedvence lett.

Dirk Kuyt ugyanis klasszikus példája annak a játékosnak, aki a sikerhez oly elengedhetetlen alázattal és elhivatottsággal rendelkezett pályafutása alatt. Sosem lehetett látni, hogy fáradtan sétál a pályán, talán senkit sem lepne meg az sem, ha kiderülne a jövőben: két tüdővel rendelkezik. Harciassága, a pályán végzett munkája, és a Liverpool családjába tökéletesen illő emberi oldala is bizonyítja: az érte kifizetett 9 millió font, már 2006-ban is csupán aprópénznek számított.

Boldog 11. évfordulót Dirk!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hunfieldroad.blog.hu/api/trackback/id/tr5413335529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása