<-- facebook plugin -->
<-- facebook plugin end -->

Hunfield

Pressingre hívott fanatizmus

Hunfield Road

Pressingre hívott fanatizmus

Üdvözöld ellenfeled, avagy a Hoffenheimi tündérmese

2017. november 21. 06:03 - Crouch_15

Sorsoltak a Bajnokok Ligájában a tegnapi napon, fiainknak pedig a TSG Hoffenheim csapatával kell megküzdenie a csoportkörbe kerülésért.


Bár a tavalyi szezon alkalmával a nagyközönség számára is ismertebbé válhatott a német együttes sikeres bajnoki szereplése nyomán, igyekeztünk mi is a teljesség igénye nélkül egy írás keretein belül átfogó képet adni róluk számotokra. Roberto Firminotól egészen Szalai Ádámig, avagy mivel is indíthatnánk útjára a bemutatónkat, ha nem a következő mondattal: „pálinkát mindenkinek”!

 AZ AMATŐR LIGÁKTÓL AZ ELSŐ OSZTÁLYIG

 Klasszikus, hosszútávon kibontakozó sikertörténetet ismerhetünk meg. A Hoffenheim csapatát végleges, mai formájában 1945-ben alapították, ekkor olvadt egybe a két korábban, 1899-ben megalakult a Turnverein Hoffenheim, valamint az 1921-es születésű Fußballverein Hoffenheim csapata. A második világháborút követő évek során sem szántak a klubnak különösebben kiemelkedő szerepet, leginkább hazája alsóbb osztályaiban szerepeltek. Az amatőr futball szépségének élve egy bizonyos Dietmar Hopp is itt kergette a labdát egykoron csatárként, hogy aztán már később az élet más területén kacérkodva szerencséjével gondoljon egy merészet, és csapot, papot ott hagyva felmondjon az IBM-nél pár munkatársával karöltve. A felmondást követően első lépése volt megalapítani társaival egy szoftverfejlesztő céget, (SAP AG) mely a 2000-es évek végére saját kategóriájában is a legnagyobbak között volt számon tartott. 1989-et írtunk akkor, amikor Dietmar komoly elhatározással megvásárolta egykori csapatát, és kezdetét vette a Hoffenheim virágzása. Hogy mindez ne csupán tiszavirág életű legyen befektetésének első területeként a fiatalokat helyezte előtérbe és az utánpótlásba invesztált pénzt, ezt követően egy 5000 férőhelyes stadiont is építetett a saját nevével fémjelezve, majd Zuzenhausenben edzőközpontot is kapott a klub. 20 év kemény munkája és 120 milliónyi befektetett euróra volt szükség ahhoz, hogy 2008-ra a folyamatos építkezés után a Bundesliga elitje közé jussanak, sőt mi több, annak élén is állt általános megdöbbenést kiváltva, szezon végén újoncként a 7. helyen végezve. Azóta is állandó résztvevői a Bundesliga első osztályú küzdelmeinek, a tavalyi kimagasló szezonjukig pedig leginkább stabil középcsapatnak számítottak.

 A TELEPÜLÉS, AMINEK LAKOSSÁGA ELFÉR A SAJÁT STADIONJÁBAN

 Hoffenheim egészen 1972-ig teljesen önálló településként létezett, és lélekszáma már akkoriban sem rúgott többre 3500 főnél. 1972-től kezdve Sinsheimhez tartozik közigazgatásilag, ennek a régiónak pedig valahol 35.000 emberre tehető a lakossága. 2009-ben új stadionba költözött a csapat, amely a korábbihoz képest, az igényekhez, és a Bundesliga szintjéhez igazodva kicsit több, mint 30.000 szurkoló befogadására alkalmas. A stadion költségei 50 millió fontot tettek ki, végleges formáját 2011-ben nyerte el, és a Wirsol Rhein-Neckar-Arena névre keresztelték.

 „GURULJ BE LASSÍTVA IS”

 Bizonyára kellemes emlékmorzsákat csipegetünk fel akkor, ha az ország legjobb kommentátorának, Hajdú B. Istvánnak szavait idézzük fel magunkban. A 2016-os Európa Bajnokság eufóriáját kiváltó találat szerzője, Szalai Ádám karrierje Kispesten kezdődött, majd Újpesten folytatódott, innen igazolt Németországba egészen fiatalon, hogy aztán a Stuttgart U19-es csapatától a Real Madrid Castilláig jusson. Bár a spanyol együttesnél sok babér nem termett számára, a 2010-es évektől kezdődően Mainzba igazolva a Bundesligában találta meg számításait. Három évet futballozott itt, legjobb szezonját 2013-ban produkálva 13 találatig jutott és váltott klubot a Schalke kedvéért. Hét gólt sikerült lőnie, de mindössze egy év után továbbállt és a Hoffenheim ajánlatát fogadta el. Egy rövid kitérőt leszámítva 55 mérkőzésen lépett pályára eddig, és 7 gólpassz mellett 13 gólt is szerzett, ebből 8 a mögöttünk hagyott szezon során esett. Amellett, hogy a továbbiakban csakis a legjobbakat kívánjuk Ádámnak, őt bemutató részünk végén csupán annyit kérünk, két meccs erejéig hagyja otthon góllövő cipőjét, és tartogassa azt a válogatott mérkőzéseire. Tudjuk, az egy évvel ezelőtti álomvilág szinte darabokra esett, a bennünk szunnyadó gyermeki naivitás mégis szentül hiszi: „az éjjel, soha nem érhet véget”!

ALÁZAT, SZENVEDÉLY, ELHIVATOTTSÁG

 A Hoffenheim, ha szabad így hívni, „tündérmeséjének” egyik legfontosabb eleme a csapat edzője, a Júliusban mindössze 30. születésnapját ünneplő Julian Nagelsmann. Egészen érdekes történet az övé, hiszen már 21 éves korában felhagyott labdarúgó pályafutásával. Ezután segédedzői szerepkörben tevékenykedett és bővítette ismereteit, majd 2011-ben a Hoffenheim U17-es csapatának edzőjévé nevezték ki. Másfél éven keresztül dolgozott ebben a szerepkörben, 2013 futballtavaszán pedig fél évig az első csapatnál is betölthette a segédedzői hatáskört. 2013 júliusában Julian életében egy 2,5 éves időszak vette kezdetét, megbízták az U19-et csapat irányításával, mely kijelenthető, kiváló döntésnek bizonyult. Regnálása során kétszer vezette bajnoki címhez tanítványait 2,27-es pontátlagos produkálva 73 mérkőzésen, amire érthető módon a vezetőség is újfent felkapta a fejét, és 2016 februárjában kinevezték az első csapat edzőjévé. Ő pedig meghálálta a bizalmat, és élt a lehetőséggel. Bár nem volt egyértelmű, hogy a következő szezont is az első osztályban kezdik-e, Nagelsmann irányításával sikerült bent maradniuk, tavaly pedig minden előzetes várakozást felülmúlva, néhány ponttal lecsúszva a dobogóról a negyedik helyen végeztek, otthonunk bevehetetlen erődnek bizonyult, hiszen egyszer sem találtak legyőzőre az idény során hazai pályán. A napokban tett tulajdonosi nyilatkozatban elhangzott: a vezetőség tisztában van vele, hogy egy ilyen kaliberű edzőt nem tudnak már túl sokáig megtartani, és mi magunk sem fogadnánk túl nagy összegben rá, hogy az edzők között szemtelenül fiatalnak számító német fiatalember napjainkban élné szakmai karrierjének a csúcsát. Élete eddigi legnagyobb kihívásaként pedig imádott klubunkkal kell szembenéznie, aminek a Hoffenheimi lecke megfelelő felkészültség és fegyelem mellett nem lehet több egy sikerrel vett feladatnál.

ISMERŐS ARCOK

 A Klubban számos ismertebb játékos megfordult, ezek közül nyilván azonnal „Bobby” jut eszünkbe, aki azóta is igazolta, az érte kiadott összeg megtérülő befektetés volt. Néhai játékosaink közül játszott a klubban az egykoron szebb karrierre hivatott, még mindig csak 30 esztendős, napjainkban Besiktasban futballozó Ryan Babel. A 2008-ban feljutott csapat oszlopos tagja volt a számunkra csak keserű szájízzel emlegetett ugyancsak tavalyi évben bajnoki címet szerzett török gárda alkalmazásában álló Demba Ba, de játszott itt az éppen Hoffenheimből Angliába szerződő Gylfi Sigurðsson is, aki az előző Premier League szezon gólpassz királya lett, 13-szor kihagyhatatlan helyzetbe hozva csapattársait a Swanseanál. A Bayern Münchenben posztjának egyik legjobbjává váló David Alaba is megfordult itt, és ugyanebben a társaságban megtalálhatjuk Tim Wiesét is, aki „azóta” már pankrátor karrierjét egyengeti.

KÉSZEN ÁLLUNK

 Az első mérkőzés augusztus 15-én Hoffenheimben, a visszavágó augusztus 23-án kerül megrendezésre az Anfield Roadon, mindkét esetben 20:45-ös kezdettel. A sorsolás során általános vélekedés szerint az egyik legnehezebb ellenfelet sikerült kapnunk, azonban szerintem egy ötszörös Bajnokok Ligája győztes klub esetében érezzék magukat kellemetlenül inkább a németek. Ahogy utánajártam ellenfelünk történetének, edzője múltjának, óhatatlanul alakult ki bennem a tisztelet érzése, ám ezzel együtt is kötelezőnek tartom a továbbjutást, és talán nem csak én vagy így ezzel. Azért pedig, hogy ne otthon kelljen egyedül végig izgulnotok a mérkőzést, hamarosan jelentkezünk első közös meccsnézésünkkel, amivel kapcsolatban sok meglepetéssel és nagyszerű dologgal készülünk nektek! Hiszen a mi fizettségünk a TI elégedettségetek. Ellenfelünket bemutató posztunk végén ezúton köszönöm megtisztelő figyelmed, és kívánok neked kellemes hétvégét. Amennyiben elnyerte tetszésedet az írás, munkánkat egy kedveléssel tudod támogatni.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hunfieldroad.blog.hu/api/trackback/id/tr7913334125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása