<-- facebook plugin -->
<-- facebook plugin end -->

Hunfield

Pressingre hívott fanatizmus

Hunfield Road

Pressingre hívott fanatizmus

Know your enemy 3.: Brighton&Hove Albion

2018. augusztus 24. 18:21 - czinkos

Érkezik szombat este a harmadik forduló számunkra és vele együtt a tavalyi év egyik legkellemesebb csalódása, a Sirályok, azaz a Brighton & Hove Albion F.C. Tavaly 34 év után jutottak fel Anglia legjobbjai közé. Mindenki sima kiesést várt tőlük ellenben ők megmakacsolták magukat és, mint sirály a kikötőhöz, úgy ragaszkodtak ők is az első osztály beli tagsághoz egy 15. hellyel. Idén is már letették a névjegyüket, a Manchester United 3-2-es legyőzésével ismét jelezték, hogy maradni kívánnak a legjobbak közt. Rutinos olvasóink sok párhuzamot fognak felfedezni, a rovat előző szereplőjével a Crystal Palace-szal. Hiszen pont az „M23 Derby” két résztvevőjével játszik egymás után a csapatunk.

brighton-fans-amex.jpg

 


Egy igazi szimpatikus kis csapatról beszélünk. Legnagyobb sikerük egy 1983-as elvesztett FA kupa döntő amit a Manchester Uniteddel szemben buktak el, újrajátszás után. Lehet ezért vágtak vissza múlthéten és tavaly is.. hmm... Ráadásul tavalyi feljutásuk előtt is mindössze 4 évet töltöttek az elsőosztályban, 1979 és 1983 között. A magyar szurkolók is leginkább csak kupa meccseken találkozhattak velük vagy a FIFA játékokban egészen tavalyig. Előző idényben viszont Knockaert-ék begyűjtötték többek közt az Arsenal és a már említett Man United skalpját is. Ezzel egy elég magabiztos teljesítménnyel maradtak bent.


Története:


A csapatot a kelet-susexxi Brighton and Hove városában alapították 1901-ben, ami a szigetország egyik legdélibb pontján található. A város Brighton része , Anglia egyik leglátogatottabb nyaraló helye, köszönhetően tengerpartjának és kellemes időjárásának. 19 évvel később alapító tagjai voltak a harmadosztálynak. A 20. század elején többnyire alsóbb osztályokban tengődtek, míg a legendás Brian Clough át nem vette a csapatot 1973-ban és erre az alapra építve az Albion 1979-ben feltudott jutni az első osztályba.

1973-74-brighton-team.jpg


Becenevei:


A tenger motívuma több helyen is visszaköszön a klubnál, alapításkor még „delfinek” volt a csapat beceneve, és a csapat színei is a tengerre utalnak. Most a kedves olvasó joggal kapja fel a fejét, hogy akkor miért és hogyan is lettek ők a „sirályok” végül? A választ a már említett Palace elleni derbik kapcsán kell keresni.

dolphins1.jpg


Szukorlók, rivalizálás:


Ismételni nem ismételném önmagam, ezért beilleszteném előző K.Y.E. részből az idevágó részt:


„CPFC-Brighton meccseket Angliában csak a M23 Derby-nek nevezik, a Sussex és Dél-Londont összekötő autópálya után. A rivalizálás eredete, hogy mindkét klub alapító tagja volt az angol harmadosztálynak 1920-ban. Emiatt az 50-es évekig több mint hússzor találkozott egymással a két csapat. A derbi a 70-es évekre éleződött ki igazán, amikor is mindkét együttesnek reális esélye volt a hőn áhított feljutásra ezért, igazi vérre-menő csatákat vívtak egymással, de mégis egy FA kupa meccs újrajátszása alapozta meg igazán. Amikor is a megismételt meccsen egy óriási bírói bakinak köszönhetően, a Brighton sikeres büntetőjét visszafújta a spori, mert egy PALACE játékos befutott a 16-oson belülre, így a Palace tovább ment, a gyűlölet pedig igazán elmélyült.”


75-76-os szezonban mindkét csapatnak komoly sansza volt végre feljutni a másodosztályba, az az évi harmadik meccsükre meg is telt a Brighton korábbi stadionja. A mérkőzést 2-0-ra nyerte a Birghton és ekkor született meg a „sirályok” becenév, amikor is a „Palace’s Eagles”-re elkezdték vissza skandálni a sas ellentétét azaz „Brighton’s Seagulls”. Később amikor 1977-es szezon végén feljutottak (a Palace-szal együtt) a másodosztályba, a klub hivatalosan is a „sirályok” becenevet kezdte használni. Innen a ma közismertebb becenév.

 


Induló:


Bár van egy kifejezetten a csapatra költött szám de minden fórumon tagadják a szurkolók, hogy ez az ő nótájuk lenne. Az igazi egy „Sussex by the Sea” című hazafias induló, amit 1907-ben írt William Ward-Higgs angol ügyvéd-író-dalszerző. Ez a dal Sussex megye nem hivatalos himnusza is egyben ami minden helyi nagyobb eseményen felcsendül, így a Brighton szurkolói is átvették és éneklik teljes lelkesedéssel minden mérkőzésük előtt.

index.jpg


VIP szurkolóik:


Mint minden angol csapatnak nekik is vannak híresebb szurkolóik, maga Fatboy Slim (sza-sza-sza-szabószilvi), azaz Norman Cook angol DJ is talán a leghíresebb szurkolójuk.

djmag-10-iconic-fatboy-slim-moments-brighton.jpg


Nyári mozgások:


Chris Hughton manager igyekezett eddigi stabil keretét érdemileg megerősíteni, amit közel 70 millió euró elköltésével sikeresen meg is lépett. Hatalmas, meglepő nagy nevek nem érkeztek a csapathoz mint pl. Max Meyer a Palace-hoz. De az iráni válogatott Alireza Jahanbakhsh (nem, nem tenyereltem rá a billentyűzetre), kifejezetten komoly erősítésnek számít. Előző idényben a holland élvonalban 21 bajnoki góljával az első ázsiai futballista lett aki Európában gólkirály tudott lenni.

Név Összeg (euró) Honnan
Alireza Jahanbakhsh 19.000.000 AZ Alkmaar
Yves Bissouma 16.900.000 LOSC Lille
Bernardo 10.000.000 RB Leipzig
Martín Montoya 7.000.000 Valencia C.F.
Florin Andone 6.000.000 Deportivo La Coruna
David Button 4.500.000 Fulham
Dan Burn 3.300.000 Wigan
Percy Tau 3.200.000 Mamelodi Sundowns FC (dél-afrikai)
Leon Balogun Ingyen 1.FSV Mainz 05

 

Gyengülni lényegesen nem gyengültek. A klub megtudta tartani alap játékosait, akik jócskán kivették a részüket a tavalyi bentmaradást eredményező szezonból: Groß, Knockaert, Kayal és a veterán Murray egyaránt maradtak.

alireza-jahanbakhsh-studio-25jul18-ph-bv0i9620.jpg


Kedvenc meccsem ellenük:


Bevallom itt nem kell nagyon vakargatnom a fejem, miután a 2001-től számított Liverpool fanatizmusom óta négyszer találkozott a két csapat, ebből az előző két bajnokit volt szerencsém látni.


Ezek közül is inkább a tavalyi utolsó fordulót emelném ki. Itt dőlt el végleg, hogy BL induló lesz a csapat a 4. hellyel és nem csak Solanke szerezte meg első bajnoki gólját vörös mezben, de személyes kedvencem Andy Robertson is meglőtte maga első liverpooli találatát.

Én nagyon szívelem a szimpatikus „kis csapatokat” és a „sirályok” ebbe a kategóriába tartoznak. Ám TILOS leírni őket, hiszen láthattuk, hogy a Man United-et is simán verték. Mindenképp egy gól-gazdag találkozót várok de erről részletesebben a szokásos felvezető cikkünkben lesz majd szó.holnap reggel.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hunfieldroad.blog.hu/api/trackback/id/tr1614200811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása