<-- facebook plugin -->
<-- facebook plugin end -->

Hunfield

Pressingre hívott fanatizmus

Hunfield Road

Pressingre hívott fanatizmus

OTD - Boldog 25. születésnapot Suso!

2018. november 19. 20:33 - Crouch_15

Boldog születésnapot Jesús Joaquín Fernández Sáez de la Torrenak. Ha ennyiből nem sikerült kiderítened kiről van szó, talán a következő név már ismerősebben cseng majd: Suso.

A fiatal játékos épp ma negyed évszázada látta meg a napvilágot Cadiz városában, és lett kedvenc játékszere a focilabda. Az ifjú padavan fejlődött, barátjával pedig egyre szorosabbá vált a kapcsolata, így a szülővárosában 11 éves kora óta pallérozódó srác miatt hamarosan szorgos tekintetek jelentek meg olyan klubok felől, mint a Barcelona, és a Real Madrid. Utóbbi tűnt befutónak kegyeiért, mígnem Suso telefonja csörgött, és egy Rafa Benitez nevű úriember a következő kérdést tette fel neki: „lenne kedved Liverpoolban futballozni inkább?”

 

 

A KEZDETEK

 

Susot érdekelte ez az angliai lehetőség, míg Rafa helyét egy bizonyos Roy Hodgson vette át, amivel nem csak a félelem és reszketés remakjének forgatása kezdődött el Liverpoolban, hanem egy 16 éves kamasz nemzetközi karrierje is.

 



Suso pedig, ahogyan várták tőle, remekelt. Ő volt az a srác, akit látva joggal dörzsölhette mindenki a tenyerét, és mai viszonylatban Harry Wilsonhoz, vagy épp Ben Woodburnhoz hasonlóan tette fel a kérdést: mikor kerül végre fel az első csapatba? Nos, a 17. születésnapjára élete első profi szerződését kapta a klubtól, ami nem tűnik rossz ajándéknak ennyi idősen. A Roy Hodgson okozta hirtelen traumákat King Kenny igyekezte orvosolni, a klub számára felírt recepten azonban nem szerepelt a neve orvosságként, elvégre egy épp intenzív osztályon fekvő betegnek nem fájdalomcsillapítóra van szüksége, hanem hitre a gyógyuláshoz. A gyógyulás olyannyira sikerült, hogy egy ligakupa győzelemmel gazdagodott a klub, mely a mai napig az egyetlen 2010-es években elhódított trófeánk. Na majd Jürgennel és Stevennel ez is változik a jövőben, gondolja a jelen Liverpool szurkolója kezében egy sállal, melyre egy egyszerű szó van hímezve: believer.

 

AZ ÁTTÖRÉS

 

Suso számára a megváltást Brendan Rodgers hozta el. A frissen kinevezett mester elvitte magával az klub Amerikai túrájára 2012 nyarán, ahol két meccsen is volt lehetősége megmutatni mit tud, ennyi pedig elég volt ahhoz, hogy az első csapathoz kerüljön. Na jó, talán annak is szerepe volt ebben az osztálykirándulásban, és ötös tanulmányi eredményben, hogy friss U19-es Európa Bajnokként érkezett vissza Liverpoolba, az összes meccsen játszva. A spanyolok kapuját egyébként akkor az a Kepa őrizte, aki ma a világ legdrágább kapusának mondhatja magát.

 

 

Suso bemutatkozása nem is sikerülhetett volna őrültebbre egy Young Boys elleni idegenbeli Európa Liga csoportmeccsen, ahol a félidőben 1-2 volt az állás. A hazaiak a második játékrészben 17 perc alatt fordítottak és módosították az eredményt 3-2-re, mígnem Sebastian Coates pár perccel később érkező egalizálására a szegény ember Cristiano Ronaldoját, Oussama Assaidit váltó Jonjo Selvey duplájával mondtunk all int és lett 3-5 a végeredmény. Érdekesség: a kispadon ott ült egy bizonyos Gulácsi Péter is.

 

 

EGY BOZONTOS FIÚ BRAZÍLIÁBÓL

 


Októberben jártunk, amikor Suso új, hosszabb távra szóló szerződést kötött a klubbal, és bár a szezon végére 20 mérkőzésen játszhatott, és ezekből 12 alkalommal kezdő is lehetett, az esete tökéletesen mutatta, milyen volt akkoriban egy fiatal játékos helyzete egy nagy klubnál. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a 2013-as évben kiraboltuk az Intert, és a klub történelmének egyik legzseniálisabb üzletét kötöttük a bozontos hajú Coutinhoval januárban, talán senki nem fog meglepődni a történelemkönyvek lapjait böngészve, ha arra jut: a szezon hátralevő részében Suso játékpercei úgy ritkultak meg, mint a kis varázsló értékesítését jóváhagyó olasz üzletemberek szakmai hitelessége.

 

 

AZ ÚJJÁSZÜLETÉS

 


Suso így hát nyáron Almeriába igazolt, ahol összesen 33 meccsen pályára lépve, és három góllal segítve a csapatát szerzett értékes tapasztalatokat. Míg az ő csapata a kiesés ellen folytatott harcot és biztosította be azt az utolsó fordulóban, Liverpoolban a menny és a pokol járt násztáncot egymással egy drámai szezon kíséretében. Olaszországba került kölcsönbe, ahol nem indult zökkenőmentesen a karrierje, ám úgy tűnik az elmúlt három évm leigazolása, és az iránta táplált milánói bizalom jótékony hatással volt rá, amihez talán Genovában tett kitérője is segítette.

 



Susot manapság az újjáépülő Milan egyik alapköveként emlegetik, teljesítményére pedig ismét kezd felfigyelni Európa. Mondjuk ki az a játékos, aki Gennaro Gattuso irányítása alatt lazsálni merne? Jelenlegi szezonjában a pillanatnyi adatok szerint 12 bajnoki meccsen négy gólt lőtt, nyolc gólpasszt osztott ki társainak, pluszban van már gólja az Európa Ligában is. És még mindig pofátlanul fiatal ahhoz, hogy klasszis váljon belőle. Számtalan fiatal tehetség esetében láthattuk, hogy az alázat, a kemény munka, és az elhivatottság útvesztőjében idegesen kapkodva hullnak el a reflektorfényben, képzeletbeli sikereikre gondolva, megelégedve a potenciál és ígéret kettősével. Suso karrierje azért lehet üde színfolt, mert láthatunk egy játékost, aki a sziklaperem szélén egyensúlyozva dönt úgy, hogy 15 év múlva nem egy romos kocsma pincéjében mesél majd a cimboráknak Jesé társaságában „mi lett volna ha” kezdetű mondatokat, hanem megéli az álmait. Tavalyi nyilatkozata szerint - a futball összes 2018-as közhelyét dobjuk bele, és égessük porig a naivitás lágyan pattogó kandallótüzében ebben az esetben - épp egy ilyen álma válna valóra, ha egy nap ismét Liverpoolban, talpig vörösben futballozhatna. Ha pedig így fejlődik tovább, talán egyszer Jürgen Klopp is felemeli a telefont, és Rafa Benitezhez hasonlóan a vonal túlsó végéről felteszi neki a kérdést: „Lenne kedved ismét Liverpoolban játszani?”

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hunfieldroad.blog.hu/api/trackback/id/tr3914381912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása