<-- facebook plugin -->
<-- facebook plugin end -->

Hunfield

Pressingre hívott fanatizmus

Hunfield Road

Pressingre hívott fanatizmus

Üdvözöld ellenfeled, avagy bemutatkozik az NK Maribor

2017. november 21. 08:32 - Crouch_15

Hamarosan kezdődnek a Bajnokok Ligája csoportkörének küzdelmei, ahol a Liverpool az E csoportban szerepel, a spanyol Sevilla FC, az orosz FC Spartak Moskva és a szlovén NK Maribor társaságában.

Sorozatunk első részében nyugati szomszédaink legsikeresebb csapatával foglalkozunk részletesebben.

Maribor, a hegyekben megbúvó város

Maribor Szlovénia második legnagyobb városa (115 ezer lakosával), az ország keleti részén, a Pohorje hegy lábánál fekszik. A Dráva két partján fekvő Mariborban az északi parton az óvárost, a délin az újvárost találjuk. Alapítását 1147-re teszik, ekkor emelték az osztrák grófok a sorozatos magyar támadások ellen a Markburg nevű határvárat. Innentől kezdve egészen 1919-ig osztrák, Habsburg-fennhatóság alatt állt a város, neve is német volt (Marburg an der Drau); jelenlegi nevét (Maribor) csak 1836-ban használták először. A világháborúk után Maribor tradícióira és földrajzi helyzetére építve gyorsan az egyik legjelentősebb jugoszláv ipari központtá fejlődött, valamint Kelet-Szlovénia közlekedési és kulturális központja is lett. Ennek köszönhetően 2012-ben Maribor volt Európa Kulturális Fővárosa.

NK Maribor

A klubbot 1960. december 12-én alapították. A város csapatai egy klubban tömörültek össze. Az újonnan alakult klub megörökölte a ŽNK Maribor – szezon első felében a tabella élén álló csapat - pontszámait. Első mérkőzésüket a Kovinar ellen játszották, ahol 2-1-re diadalmaskodtak. Rögtön első szezonjukban megnyerték a Szlovén bajnokságot és a 61/62-es idényt már a Jugoszláv másodosztályban kezdhették meg. Hat másodosztályban eltöltött év után a 67/68-as szezont már az élvonalban kezdhették meg. Öt szezont töltöttek el a legjobbak között, míg a 71/72-es idényben csak a 10ik helyen végeztek és kiestek. Ezek után ’91-ig a jugoszláv másodosztály és a szlovén bajnokság között ingáztak. 1991-ben megalakult az önálló Szlovén bajnokság, aminek első kiírásban rögtön második helyen végeznek. A kupában legyőzik a bajnok Olimpija gárdáját, aminek köszönhetően rögtön kijutnak a nemzetközi porondra. Első bajnoki címükre a 96/97-es szezonig kellett várni, de innentől kezdve nem volt megállás és a további 13 siker mellé, még 8 kupagyőzelmet is begyűjtöttek. Ezzel Szlovénia legsikeresebb csapata.

BL szereplés

A Maribornak az elmúlt 12 alkalommal, amikor a BL-ben szerepelt, többnyire már a selejtezőkben véget ért a kaland és az idei csupán a harmadik alkalom, amikor bekerültek a csoportkörbe. Viszont, ha bekerültek, akkor azt mindig nagy bravúrral és jóval nevesebb ellenféllel szemben tették. A 98/99-es szezonban a Lyon gárdáját búcsúztatták 3-0-s összesítéssel, és jutottak a csoportküzdelmekbe. Ott viszont kevés babér termett számukra, a Lazio, a Dynamo Kiev és a Leverkesen alkotta kvartettben 1 győzelem és 1 döntetlennel, azaz 4 ponttal a csoport utolsó helyén végeztek. Legutóbb 3 éve a 14/15-ös idényben szerepeltek a legjobb 32 között. Akkor a skót Celtic gárdáján jutottak túl a BL Playoff körben és kerültek be a Chelsea, Sporting, Schalke trió mellé. Itt mindhárom csapattal játszottak egy 1-1-es döntetlent és az így szerzett 3 pontjukkal kiestek a csoportból.

Stadion

Maribor stadionja az 1961-ben épült Ljudski vrt. A Ljudski vrt (népi kert, angolul, németül Volksgarten) nevét egy 1873-ban, a stadion alatt álló nyilvános park után kapta. 1998-ban a BL miatt felújították. Mostani formáját 2008-ban nyerte el egy teljes felújítás után. A 12994 fős stadion teljesen megfelel az UEFA követeléseinek. Továbbá a stadion hivatalos helyszíne a válogatott mérkőzéseknek is.

Érdekességek

A lila színt az első elnök Oto Blaznik találta ki a Fiorentina mintájára. Előtte zöldben játszottak.
Legeredményesebb játékos: A brazil Marcos Tavares, aki 165 gólt szerzett 437 meccsen, ami szintén rekord.
A csapat összértéke 12,5 millió font, ami a legkevesebb az egész BL mezőnyben.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hunfieldroad.blog.hu/api/trackback/id/tr8013334551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása