<-- facebook plugin -->
<-- facebook plugin end -->

Hunfield

Pressingre hívott fanatizmus

Hunfield Road

Pressingre hívott fanatizmus

No Benitez, No PL, vagyis a Newcastle United

2019. július 24. 14:30 - Thommo

Sorozatunk következő részében az utolsó kiesőt tárgyaljuk ki, akik tulajdonos és edzőváltáson átesve, meggyengült kerettel szeretnének feljebb kerülni a tabellán, de ennek a próbálkozásnak hatalmas pofára esés és Champo lesz a vége. Ők a Newcastle United. 

Mike Ashley révbe ért, ugyanis több évnyi próbálkozás után végre talált vevőt a Newcastle-nek. Az új tulaj a City-t birtokló Manszúr sejk unokatestvére, Háled bin Zajed al-Nahja, aki két évvel ezelőtt közel 2,5 milliárd eurós ajánlatával még John Henry-nél is bepróbálkozott a Poolért. Szerencsénkre Háled sejk akkor nem járt sikerrel és most jelentősen kevesebb ráfordítással, 350 millió euróért szerezte meg a 4-szeres bajnokcsapatot. 

Azt a csapatot, amelyik Rafa Benitez irányításával előbb feljutott a másodosztályból, majd mindkét PL évében szinte mindenféle tulajdonosi támogatás nélkül előbb 10. majd a most véget ért idényben 13. lett. A két PL évben lényegében ugyanazzal a mutatóval (44 és 45 pont) végzett a PL második felében. A szezon végén lejárt Benitez szerződése, amit az új tulajok érkezésével sem akart megújítani és inkább Kínába távozott. Helyét az a Steve Bruce vette át, aki a PL alsóházának a felét már irányította, de jelentősebb eredményt nem ért el. 

Vajon a Bruce Newcastle házasság jól sül el?

Az előző szezonban Ayoze Perez és Salomon Rondón vitték hátukon a Szarkákat. A spanyol csatár 37 meccsen 12 gólt és 2 gólpasszt jegyezett, míg a venezuelai ék 32 meccsen 11 góllal és 7 asziszttal vette ki a részét a bennmaradás kiharcolásában. Azonban se Perez, se Rondón nem tagja már a Szarkák keretének, előbbi a Leicestert, utóbbi pedig a kínai bajnokságot választotta új játszóterének. A két támadón kívül még a 47-szeres svájci válogatott védő Fabian Schar volt dicsérhető az előző idényben. 

Rondón és Perez távozás után ki fogja a gólokat lőni?

A Newcastlenél beharangozott nagy költések még váratnak magukra. Igaz, hogy tegnap 40 millió font ellenében érkezett hozzájuk a Hoffenheim csapatától Joelinton, aki ezzel a klubtörténet legdrágább játékosa lett, de ez Perez és Rondónért kapott pénzzel kiegészülve csak 7 milliós ráfizetés eddig. A 22 éves brazil játékos Firminohoz hasonlóan a Hoffenheimből került a PL-be és ugyanúgy képes a támadóharmad minden pozíciójában játszani, de a különbség a két csatár között, hogy Joelinton mögött összes 2 év osztrák és 1 évnyi német Bundesliga tapasztalat van. A brazil párja Dwight Gayle lehet, aki az elmúlt szezont a másodosztályban a WBA csapatánál töltötte és egész hasznos is volt. Nagy szerep hárulhat Christian Atsura, az egykor szép reményekkel a PL-be érkező szélsőre, de érdemes lesz odafigyelni az évről évre fejlődő amerikai jobbhátvédre, DeAndre Yadlinre is. Martin Dubravka és Rob Elliot a két rutinos hálóőr évekig megoldhatják a Szarkák gondjait, már amennyiben sikerül a bennmaradás. A védelemben a Schar - Lascelles páros stabil lábakon áll, ugyanakkor a középpálya mind minőségre mind létszámra elég lyukas, oda még kellene tervezni erősítést. Szót kell még ejtenünk két volt labdarúgónkról, Jonjo Shelvey-ről és Javier Manquillo-ról. Mindketten huzamosabb ideje a Szarkák keretének tagjai, de sem Shelvey, sem Manquillo nem stabil kezdőjátékos. A spanyolnak Yedlin mellett jut egyre kevesebb szerep, míg Shelvey-nek Longstaff térdsérülése adhat több játékpercet és bizonyítást, hogy még nem kell leírni őt. A Szarkák Benitez alatt egy 5-4-1-et játszottak két szélsővédővel és két védekező középpályással, elől pedig Atsu és Perez segítették Rondónt. A keret eddigi változatlansága miatt idén is gyakran használhatják ezt a felállást csak most Joelinton és Gayle főszereplésével, de Bruce akár hozhatja a tipikus angol iskolát is a 4-4-2-vel. 

Joelinton az új rekordigazolás vajon ez kihat-e a teljesítményére?

Összességében sok újat nem várhatunk a Szarkáktól, ugyanazt a színtelen szagtalan játékot várhatjuk tőlük, egy egy meglepetés eredménnyel. Benitezt Bruce-ra cserélték, Perezt és Rondónt Gaylre és Joelintonra, ami elsőre az előzőnek egy gyengébb változata. Az Ázsia kupán simán kikaptak a Wolverhamtontól (4-0), de a harmadik helyet megszerezték a WHU legyőzésével (1-0). Erre a kettősségre lehet számítani tőlük, de inkább az előbbi eredményekre, ami nálunk a 18. helyet és a kiesést éri. 
Vik: 19 Crouch_15: 15, Thommo: 17

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hunfieldroad.blog.hu/api/trackback/id/tr3014978360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása