<-- facebook plugin -->
<-- facebook plugin end -->

Hunfield

Pressingre hívott fanatizmus

Hunfield Road

Pressingre hívott fanatizmus

Újra az élvonalban, azaz az Aston Villa

2019. július 31. 13:03 - Thommo

Premier League felvezető sorozatunk újabb részében a három évig a másodosztályban sínylődő, de idén már újra a legjobbak közt versenyző hétszeres bajnok Aston Villa nyarát és előttünk álló idényét vesézzük ki. 

Nem volt épp túl jó dolga a Villa szimpatizánsoknak az elmúlt 10 évben. Martin O'Neill irányítása alatt volt utoljára versenyképes csapata a birminghami alakulatnak. A bajok az északír mester távozásával kezdődtek a problémák, 2010 májusa óta a jelenlegi menedzser Dean Smith már a kilencedik tréner, aki irányítja a Villat. Még olyan nagy mestereknek is beletört a bicskájuk az Aston Villa irányításába, mint Gerard Houllier, Roberto DiMatteo vagy akár Steve Bruce. O'Neill távozásával az élmezőny környékén ólálkodó csapat hirtelen a kiesés elkerülése ellen kezdett el küzdeni, és 2016 májusában már nem volt hova menekülni és jöhetett a Champo. Roberto Di Matteonak jutott a szerencsés megtiszteltetés, hogy a másodosztályban irányítsa a Villát. Ám az olasz mesternek mindössze 12 mérkőzés jutott egy győzelemmel, így hamar elköszöntek tőle.

Helyét a Newcastle újonnan kinevezett trénere Steve Bruce vette át. Bruce szépen kezdte helyre rakni a csapatot, előbb a 13. helyre kormányozta a csapatot, egy évvel később viszont már negyedikek lettek, de a Fulham ellen elbukták az osztályozót. A tavalyi szezonban aztán picit beragadt a Villa, ami nem fért bele a PL álmokat dédelgető vezetőségnek, így Bruce-nak mennie kellett. Helyére Dean Smith került, aki addig a Walsall és a Brentford együttesét irányította nem túl jó eredménnyel. A Villa végül az 5. helyen ért célba, az osztályozón előbb a WBA-t gyűrte le, a Playoff fináléban pedig a Lampard irányította Derbyt győzték le és jutottak vissza a PL-be.

Dean Smith jól építkezik

A Villa legjobbja Tammy Abraham volt, aki 25 gólt szerezve elévülhetetlen érdemeket szerzett a birminghami csapat feljutásában. Abraham azonban a Chelsea játékosa, aki csak kölcsönben volt a Villanál, és az új szezont már nevelőegyesületénél kezdi meg. Abraham mögött Jonathan Kodjia végzett a házi góllövő listán a maga 9 találatával, az elefántcsontparti játékostól nagy dolgokat várnak a szurkolók, neki kellene pótolnia Abraham góljait. A középpálya közepén az ír Conor Hourihane igyekezett csapata segítségére lenni, ami egy elég impozáns évet hozott neki 7 gól és 12 gólpassz társaságában. John McGinn igyekezett nem lemaradni párja Hourihane mögött, és ő is bedobott a közösbe egy 6 gól, 10 gólapasszos performanszt, de a skót középpályás a sárga lapokat is halmozta, 40 mérkőzésen 14-et kapott belőle. Az említett játékosokon kívül olyan PL tapasztalattal rendelkező játékosok is megfordultak a Villanál mint Yannick Bolasie, Mile Jedinak, Glenn Whealn, Christopher Samba, valamint a mindössze 32 évesen visszavonult klublegenda Gabby Agbonlahor és a szintén visszavonult és a csapat stábjában helyet kapó John Terry. 

Agbonlahor: 13 szezon, 391 mérkőzés, 86 gól, 57 gólpassz

A Villa komolyan veszi a PL-t és ennek megfelelően kellően ki is nyitotta a pénztárcáját a csapat. 22,5 millió font ellenében érkezett Wesley a Club Brugge-től. A brazil csatárra a szlovák Trencsénnél figyeltek fel a belgák, a 3 év alatt 38 gólt szerzett a Jupiler Pro Ligában. Középső védő posztra négy játékost is igazoltak, közölük a Bournemouth-tól érkező Tyrone Mings (20m) és Ezri Konsa (12m) lesz aktívan az első csapat tagja. Kourtney House és a belga Björn Engels összesen 10m font a jövő emberei lehetnek. A középpályára a Manchester City-től érkezett ember, Douglas Luiz személyében 15m font ellenében. Salah válogatottbeli csapattársa Trezeguet is Birminghambe folytatja karrierjét, aki a török Kasimpasa-t hagyta ott a Premier League-ért, érte 9 millió fontot fizettek. A balhátvéd Matt Targett a Sotontól érkezett, az ő ellenértéke 14 millió volt. Anwar El Ghazi (8m), Jota (4m) a jobb oldalra érkeztek, előbbi a Lilletől, míg a spanyol a városi riválistól érkezett. 

Wesley vajon tudja pótolni Abraham-ot?

Összességében nagy átalakuláson ment át az Aston Villa csapata, ami nem jelent mindig jót. Eddig 10 játékos érkezett, akiket nehéz lesz beépíteni a csapatba. Kérdés az is, hogy Smith mester mennyire lesz elég a PL tempójához, a 48 éves menedzser élete lehetősége előtt áll. A sok változásnak, a keret szinte teljes átalakulásának köszönhetően a Villa nehezen fog beindulni, ami Smith menesztését is magában hordozhatja, de messze ők a legerősebb feljutók, akik jól is erősítettek, így egy két meglepetéssel sikerülhet a bentmaradás, ami  a középmezőny aljához lehet elég nekik, hogy aztán egy évvel később legyen még hova fejlődni. Szerkesztőségünk jóslata szerint a Villanak idén a 14. hellyel kell beérnie. 

Vik: 12, Crouch_15: 13, Thommo: 16

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hunfieldroad.blog.hu/api/trackback/id/tr4214987234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása