<-- facebook plugin -->
<-- facebook plugin end -->

Hunfield

Pressingre hívott fanatizmus

Hunfield Road

Pressingre hívott fanatizmus

Know your enemy BL edition - AFC Ajax

2020. október 18. 15:34 - Thommo

Régen látott rovatunk újra jelentkezik, ami nem más, mint a BL ellenfeleinket bemutató sorozatunk. Ma első csoportellenfelünkről, a holland futball kiemelkedő csapatáról az Ajaxról fogunk nektek egy bővebb ismertetőt adni. 

Az Ajax Hollandia egyik legrégebbi és legnépszerűbb klubja. A klubot hivatalosan 1900 március 18. alapították Amszterdamban a felélesztett olimpiai hagyományok hatására gombamód szaporodó sportegyesületek alapításának egyikeként. A gyakorlatban már 1894-ben is létezett a gárda,a mit Floris Stempel és barátai alapítottak, de a sok új klub miatt megalakuló Amszterdami Labdarúgó Szövetség (AVB), olyan szigorú feltételeket támasztott a jelentkezők felé, aminek az Ajax őse nem tudott megfelelni, így 1896-ban megszűnt a gárda. A klub nevét, Homérosz Iliászának főhőséről Nagy Aiaszról kapta, ami a kor ideája és az olimpiai szellemiség jegyében a görög mitológiából kölcsönözte a nevét, több más ekkortájt alakuló csapathoz hasonlóan. 

A hivatalos megalakulás után Floris Stempel lett a klub elnöke, míg Carel Reeser és Han Dade elnökségi tag lett. Dade lényegében csak azért lehetett tagja az elnökségnek, mert az egyesület első és egyetlen bőrlabdája az ő tulajdonában volt. Az Ajax már a kezdetektől exkluzív klubnak számított, ugyanis mind az alapítók, mind a játékosok és a szurkolók is a diákok, valamint közép- és felsőosztálybeli fiatalok voltak. A tagoknak tagdíjat kellett fizetniük, ami a regisztrációs díjból (50 cent) és az éves tagdíjból (25 cent) állt, ami feltűnően magas volt. Emellett a tagságnak szigorú szabályai voltak, komoly pénzeket kellet fizetni azoknak, akik nem mentek el egy egy mérkőzésre, vagy a meccs vége előtt távoztak, de ugyancsak pénzbüntetés járt a káromkodásért, a dobálózásért és a verekedésért is. 

Az Ajax a megalakulást követően hamar felvételt nyert az AVB szervezetébe és fél év múlva már az első hivatalos mérkőzésüket is lejátszották, az ellenfél a DOSB volt, akiket 2-1-győztek le az AVB másodosztályában. A négycsapatos bajnokságban másodikak lettek. 1902-ben elindulhattak a Holland bajnokságban, és a harmadosztály nyugati csoportjából még ebben a szezonban sikerült feljutniuk. Az Ajax az országos bajnokság mellett az AVB küzdelmeit sem engedte el, így párhuzamosan ott is szerepeltek. 

1908-ban a Holland nevű klub beleolvadt az Ajaxba, azóta hivatalosan az Amsterdamsche Football Club Ajax ( AFC Ajax) a klub neve. Három évvel később 1911-ben megnyerték a másodosztályt és a rájátszásban pedig kivívták az első osztályban való részvételt. Ez nagyban köszönhető volt a klub első hivatalos edzőjének, az ír John Kirwantnak, aki egy évvel korábban érkezett a csapathoz. A legjobbak közt is megállták a helyüket, első szezonjukban a tízcsapatos bajnokságban a nyolcadik helyet érték el. Hamarosan első külföldi mérkőzésüket is lejátszhatták, amit az MTK-val vívtak meg, de az 5-1-es vereséget nem tették ki az ablakba. 1914-ben először és eddig utoljára kiestek az élvonalból, aminek hatására az elnökön kívül a teljes vezérkar lemondott. 

Az első hivatalos fotó az Ajax csapatáról

1917-ben visszajutottak az élvonalba, és ha már ott voltak akkor meg is nyerték azt, egy évvel később pedig meg is védték a címüket. Sikerüket a Kirwant váltó jack Reynolds-nak köszönhették, akinek hatására az Ajax egy átlagos középcsapatból Hollandia meghatározó alakulata vált. Az angol edző kisebb megszakításokkal 25 évet töltött a patinás klub kötelékében, aki játék filozófiájában jóval meghaladta korát és ő rakta le a mai Ajax alapjait. Reynoldsszal az élen nyolc bajnoki címet és egy kupagyőzelmet gyűjtött a gárda és olyan játékosok léptek pályára az Ajax mezében, mint Wim Anderiesen vagy a klub későbbi edzőlegendája Rinus Michels. 

Az 50-es évek jelentős változást hozott a holland labdarúgás és az Ajax életében is. Ezt a változást két Ajax játékos, Cor van der Hart és Joop Stoffelen indította el, akik Franciaországba igazoltak, ahol játékukért már fizetést is kaptak. Ez pedig felnyitotta több honfitársuk szemét is, és nem telt el sok idő, mire az egész nemzeti válogatott már külföldön játszott. Ez évekig tartó dilemma elé állította a holland szövetséget, akik továbbra sem szerettek volna fizetést adni a játékosoknak. A professzionális labdarúgást támogató egyesületek egy külön szövetséget hoztak létre (NVBV), aminek az Ajax nem lett tagja. A két tábor végül megegyezett és az 1956/57-es szezonban létrehozták a professzionális holland bajnokságot (Eredivisie), aminek első bajnoka az Ajax lett. 

Az Ajax 57/58-ban vehetett részt először nemzetközi kupában, és mint bajnok a BEK-ben tehette ezt meg. Az első párharcukat a keletnémet SC Wismut Karl Marx Stadt ellen 4-1-es sikerrel vették, de a következő kör már a végállomást jelentette neki. Az ellenfél a Vasas volt, akik 6-2-re lemosták a holland bajnokot. Ezt követően közel 10 évig nem sok babér termett az Ajax számára, kivéve a 62-es Intertotó-kupa győzelmet, aminek fényét emelte, hogy a nagy rivális Feyenoordot legyőzve szerezték meg a kupát. 

1965-től azonban egy új korszak vette kezdetét, Rinus Michels vezetőedzőnek való kinevezésével, valamint egy ifjú titán, Johan Cruyff feltűnésével. Michels vezetésével megkezdődött az aranycsapat építése és a klub Európa egyik meghatározó egyesületté válása. 65-től a következő 8 évben 6-szor lettek bajnokok és 69-ben BEK döntőt játszhattak, ahol 4-1-re maradtak alul az AC Milan ellenében. Ezt követően Michels egy új és félelmetesebb taktikát zúdított az ellenfelekre, ez volt a Totális futball. Az új alapokra helyezett játékstílusnak 71-ben lett meg a gyümölcse, az Ajax a Puskás Ferenc által vezetett Panathinaikos csapatát győzte le 2-0-ra a BEK döntőben. A mérkőzést követően Michels bejelentette, hogy a Barcelona kispadjára cseréli az Ajaxét. Ezt követően az Ajax még kétszer megvédte címét és megnyerte az akkor frissen alapított Európai Szuperkupát és a Világkupát is. Az aranycsapat felbomlását Johan Cruyff Barcelonába való igazolása indította meg. 

Rinus Michels és Johan Cruyff a Nyerő páros

Az Ajax szurkolók által a klub "Sötét évek"-nek titulált időszaka a 74-86 közötti jött el. Ugyan ez idő alatt nyertek 5 bajnoki címet és még Cruyff is visszatért 81-ben a csapathoz, de az európai kupákból rendre hamar véget értek számukra. Ebben az időben a futball fejlődésének és az átigazolásoknak köszönhetően egyre nemzetközibbek lettek a csapatok, az Ajax pedig főleg Dániából szemezgetett magának, de nagy hangsúlyt fektettek az utánpótlás játékosok fejlesztésére és beépítésére. Ezen időszak alatt olyan fiatal tehetségek mutatkoztak be, mint Sonny Silooy, Frank Rijkaard, Wim Kieft vagy éppen Marco van Basten. 

85-ben Cruyff már edzőként tért vissza Amszterdamba, és nagy hangsúlyt fektetett a fiatalokra, ami a bajnokságban visszaesést eredményezett, de a kupát megnyerték, így jogosultak lettek a KEK-ben való indulásra. A 87-es KEK döntőben a keletnémet Lokomotive Leipzig volt az ellenfél, és végül van Basten fejésével 1-0-ra megnyerték az összecsapást és elhódították a trófeát. Ezt követően van Basten az AC Milanhoz igazolt, amivel az Ajax elvesztette a lehetőségét annak, hogy egy újabb aranygeneráció alakuljon ki. A kiváló támadó példáját Silooy és Rijkaard  és Bosman is követte. 

Marco van Basten és Frank Rijkaard inkább az Oranje-t és az AC Milant vezették sikerre

A válságot Luis van Gaal 91-es érkezése fékezte meg, aki kíméletlen stílusával és elhivatottságával újra a győztes útra terelte az amszterdami alakulatot. Ugyan a bajnokságot 94-ig nem sikerült megnyerni, de a Dennis Bergkamp, Aron Winter, Wim Jonk fémjelezte trió elhódította az UEFA kupát. Luis van Gaalnak Bergkamp és Jonk távozásával új csapatot kellett építenie, de szerencséjére az Ajax talán valaha volt legjobb utánpótlás generációja érett be, olyan fiatal és sikerre éhes labdarúgókkal, mint Marc Overmars, Frank és Ronald de Boer, Edgar Davids, Edwin van der Sar. Ehhez a kvintetthez csatlakozott Patric Kluivert és Clarence Seedorf. Ezzel a fiatal csapattal nem csak a bajnoki címet vitték vissza a fővárosba, hanem a BL trófát is. A 94-95-s kiírásban veretlenül jutottak el a bécsi döntőig, ahol a van Basten vezette Milant győzték le Kluivert fejesével.  Egy évvel később megvédhették volna a címüket, de a Juventus volt szerencsésebb a 11-es párbajban. 

A 94/95-s BL győztes Ajax

A 96-s vesztes BL döntő után a belső ellentétek szétszedték a csapatot és újra tömeges távozások hátráltatták az Ajaxot. van Gaalt is távozott, akit Morten Olsen váltott, de a de Boer fivérek Barcelonába való igazolása körüli hercehurca lemondásra kényszerítette a kiváló dán szakembert, míg az Ajax 2001-ig Ronald Koeman érkezéséig nem igazán tudott jelentős eredményt elérni. A korábbi Ajax játékos igyekezett visszaállítani a csapat régi hírnevét, amihez egy nagyon jó garnitúra állt a rendelkezésére. Itt bontogatta a szárnyait Wesley Snaijder, Rafael van der Vaart, Andy van der Meyde, mellettük pedig olyan fiatalok érkeztek erősítésnek, mint Steven Pienaar, Mido, Maxwell és Zlatan Ibrahimovic. Koeman és csapata legjelentősebb eredménye a 2002/03-as BL negyeddöntő, ahol a mumus AC Milan az utolsó percben tudta csak a továbbjutást kicsikarni. 

Zlatan a 2000-s évek legjobb Ajax játékosa

A 2000-s évek második fele egy igazi rémálom volt a klub szurkolói számára, öt év alatt öt edzőt fogyasztottak el, és csak két holland kupát nyertek. A lejtmenetet a Martin Jolt váltó Frank de Boer jelentette, akinek Luiz Suarez távozásával is meg kellett küzdenie, de azért csak begyűjtötték a 2010/11-es idény bajnoki címét. Ezt követően még háromszor nyerték meg a holland pontvadászatot, de a nemzetközi porondon nem termett babér számukra, és de Boernak azzal is folyamatosan meg kellett küzdenie, hogy legjobb játékosai évről évre elveszíti. de Boer 2016-os lemondásáig olyan tehetségek hagyták el az Ajaxot, mint Jan Vertonghen, Vurnon Anita, Toby Alderweireld, Christian Eriksen és a már említett Luiz Suarez. 

Christian Eriksen-re nemet mondott a Liverpool vezetősége így Tottenham színeiben hódította meg a Premier League-t

Az elmúlt években több edző is megfordult az Ajax kispadján, jelenleg Erik ten Hag, aki másfél éve irányítja a csapatot. Akárcsak ez elmúlt húsz évben most is a világhírű akadémiájukra támaszkodnak, ahonnan évről évre jönnek fel a tehetségek, hogy aztán egy egy jól sikerült szezon után a legnagyobb kluboknál folytassák pályafutásukat. 

Idén nyáron Donny van de Beek  hagyta el az Ajaxot, ő a Manchester United választotta

Az Ajax 120 éves sikerei számokban:

  • 34-szeres Holland Bajnok
  • 19-szeres Holland Kupagyőztes
  • 9-szeres Holland Szuperkupagyőztes 
  • 4-szeres BEK/BL győztes
  • 1-szeres UEFA kupa győztes
  • 1-szeres KEK győztes
  • 3-szoros UEFA Szuperkupa győztes
  • 2-szeres Világkupa győztes
  • 1-szeres Intertotó kupa győztes

Magyarok az Ajaxnál:

  • Játékosként  Varga Zoltán 73-74 között ölthette magára a piros-fehér szerelést, aki 12 mérkőzésen 2gólt szerzett. Fisher Pál 1989-1990 között 15 mérkőzésen 7 gólt szerzett. Schőn Szabolcs 2018/19, de nem lépett pályára. 
  • Edzőként: Halpern Vilmos (1940/41), Kovács István romániai magyar (1971-73)
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hunfieldroad.blog.hu/api/trackback/id/tr9516244546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása