<-- facebook plugin -->
<-- facebook plugin end -->

Hunfield

Pressingre hívott fanatizmus

Hunfield Road

Pressingre hívott fanatizmus

Az évtized 10 legokosabb Pool igazolása

2018. szeptember 11. 18:49 - BenErdelyi

Gronnemark, Salah és András Róbert, de vajon Hamesz Milner hányadik?

Related image

A Fenway Sports Group 2010 októberében vette meg szeretett csapatunkat kb. 300 millió fontért.

Ekkor a Pool már éppen leszálló ágon volt a Benitez éra sikerei után, és épp most jött 6 olyan év, ahol az átlagos helyezésünk valahol a hatodik és a hetedik között lehetett, persze a 2013/14-és második helyezéstől eltekintve.

Nézzünk utána, hogy a jelenlegi tulajoknak mi volt a 10 legjobb igazolása…

  1. Mohamed Salah

Egy éve van a csapatnál, 34 millió fontért vettük a Rómától és finoman szólva nem kezdte teljesen rosszul a vörös karrierjét.

Tavaly nagyjából minden egyéni díjat begyűjtött, amit be lehetett, köztük az év játékosa díjat Angliában, és meg a gólkirályi címet is bónuszként.

  1. Michael Edwards

A klub sportigazgatója.

Az ezen listán szereplő nevek nagyrészt az ő érdemei, lásd itt.

  1. Alisson

65-70 misi.

Tudom, nem feltétlenül a ’minőség, bagóért’ kategória, de ez pont azért rendkívül okos igazolás FSG részéről, mert nem akartak túl okosak lenni.

Mondom miért.

A nyáron el lett döntve a klubon belül, hogy kell egy új hálóőr. Ott volt a piacon Alisson, Nick Pope, Cillessen, meg Butland.

Ha most az FSG nem az FSG, hanem például a Tottenham ’fogtechnikus’ tulajdonosa, Daniel Levy, aki a Spongyabob Kockanadrág című animációs sorozatból egy az egyben ’Rák uram’.

Levy ilyenkor megvárta volna az átigazolási időszak utolsó percét, hogy aztán megvegye valamelyik francia középcsapat 21 eves kapusát áron alul, mert, hogy nézte a statisztikákat és jó a védési százalék.

Nem.

Az FSG nem próbált se ’Sarriballozni’, se mutyizni, se nem fogtechnikusozni.

Ránéztek az igazolható kapusok listájára és megvették a legjobbat.

Az meg kérdés, hogy mennyire válik majd be Becker úr a Leicester elleni handabanda után, de ezt a jövőben meglátjuk.

Alisson igazolása a mögöttes gondolkodásmód miatt tetszett nekem nagyon, mert egyáltalán nem vall a Klopp előtti 20 év Liverpool átigazolási politikájára.

Inkább egy 2004-és Abramovich vagy egy 2017-es Man City igazolásnak tűnik. (Értsd: minőségi.)

  1. Sadio Mané

2016-ban vettük 34 millió fontért a Southamptontól, ami még anno rengeteg pénznek számított és a szakértők többsége úgy érezte, nem éri meg.

Jelenleg egy Mané kaliberű játékost 80 millió font alatt ritkán lehet megszerezni, de Sadio leigazolása nem azért volt a legokosabb, mert most többet ér, mint azelőtt, hanem azért, mert tökéletesen beleillett a csapat és az edző futball filozófiájába.

Gyors, erős, hatékony és a nagy meccseken jól teljesít.

  1. Phil Coutinho

7 és fél misiért vettük az Intertől, ahol már éppen hazamenni készült, hogy Adrianoval és Ronaldo Fenomenoval karöltve hamburgerezzen és kokózzon Sao Paulo tengerpartján.

Személy szerint valószínűleg a kedvenc játékosom Hazardot és De Bruynet megelőzve a nem Pool focisták közül (az Barca dráma dacára).

A klubban eltöltött 5 év alatt kétszer lett az év játékosa és a Premier League egyik legjobbjává nőtte ki magát.

Azokat a bőrözéseket, bokapasszokat és bal oldalról befelé cselezve kilőtt hosszú filókat soha nem fogjuk elfeledni…

  1. Thomas Gronnemark

A dán bedobás edző igazolása nemrég következett be, de már most láthatók az eredményei.

Az angol-spanyol Nemzetek Ligája meccs 94. percében Joe Gomez úgy hajította be középre a labdákat, mint azt korábban Rory Delaptől lehetett látni az old school Stoke Cityben.

Gronnemark különben egy végtelenül értelmes, laza és dán férfiember, aki egyébként maga tartja a világcsúcsot minden idők leghosszabb bedobásával (több mint 50 méter…).

Az ő igazolását azért érzem az elmúlt évtized egyik legokosabb fogásának, mert tökéletesen jelképezi a Jürgen Klopp óta működő átigazolási rendszert, ami az előre gondolkodásról, az innovációról, és az eredményekről szol.

A Manchester United pont ezért van most lemaradva tőlünk és a városi riválisaiktól, mert Ed Woodward emberei a múlt sztárjait igazoljak, akik nem a jelenben – és semmiképp sem a jövőben – alkotnak kiemelkedőt.

Lásd: Schweinsteiger, Ibrahimovic és mindenki kedvence, Jose Mourinho.

  1. Andy Robertson

A Klopp érában kétféle játékost igazolunk.

Van az ’A’ igazolás, akit direkt kinéztünk, tökéletesen illik a játékunkhoz, és bizonyított a legmagasabb szinten. Például Mané, Salah, VVD, Alisson, Naby Keita.

Az ilyen focistakert bátran robbantunk bankot.

Aztán van a ’B’ igazolás, aki vagy egy fiatal játékos, akiben van potenciál, de meg nem bizonyított, vagy pedig idősebb focista, aki megbízható és meg az utolsó néhány ’peak’ évéből ki próbáljuk hozni a maximumot (Klavan, Manninger).

Egy ’B’ igazolásra £10 milliónál nem költünk többet.

András Róbert a ’B’ igazolás első kategóriájába tartozik. 23 évesen igazoltuk 7 misiért a PL-kieső Hull Citytől, kemény focistának tűnt, de nem voltunk biztosak benne.

Ennek ellenére az alacsony ára miatt minimális a kockázat – az FSG nem bánja, ha 7 millió fontért befektet egy focistába (legrosszabb esetben egy év múlva továbbadjuk 5 millióért).

  1. Hamesz Milner

Ingyen vettük a Man Citytől.

Azóta játszott majdnem miden poszton, és Európa egyik leghasznosabb (és valószínűleg legtöbbet futó) belső középpályása.

Következő!

  1. VVD

Tavaly ősszel nagy volt a dráma, hogy Klopp miért nem igazolt belső védőt, amikor tisztán látszott, hogy ez a gyenge pontunk.

Simán elhozhattunk volna egy Ogbonna, Stephens vagy egy Jose Fonte jellegű focistát 20 millióért egy középcsapattól, de Klopp úgy döntött, inkább megvárja amig beadja a derekát a So’ton.

Virgil Van Dijk a PL legjobb belső védője, szerintem magasan.

Kik jöhetnek szóba? Alderweireld már megunta Londont, Vertonghen verhető, Azpi inkább szélső védő és lefejelhető, Kompany pedig szerintem túlértékelt.

VVD pedig 75 millió fontos érkezése óta még mindig a clean sheetek királya, ami önmagáért beszél.

Image result for klopp van dijk  signings

Említésre méltó okos igazolások:

Lloris Karius: igen, tudom, hogy nem igazán jött be a srác, de alapvetően egy okos igazolásról van szó. 3 millió fontért sikerült megszerezni az akkori második legjobb kapust a Bundesligában.

Shaqiri, akit sokan megkérdőjeleznek. Szerintem 2018-as árakkal, 12 millió fontért egy ilyen focistát beszerezni tökéletes biznisz. Már bizonyított a PL-ben, és válogatott szinten is.

Na és akkor lássuk, ki volt az FSG legjobb igazolása.

Dobpergés…

  1. Jürgen Klopp

Szerintem vitán felül az elmúlt 20 év legjobb Pool igazolása, talán minden idők legjobbja.

(Kenny Dalglish talán? Mármint a játékos, nem az edző. Legalábbis nem a második időszak.)

Az elmúlt 3 évben sikerült meglépni minden idők legjobb igazolásait, és ez nagyrészt Klopp személyiségének és tekintélyének köszönhető.

VVD, Alisson, Keita, Mané, Salah mindannyian Klopp nevet említettek az egyik legfontosabb okként amiért csatlakoztak a Poolhoz.

Néha azon gondolkozom, hogy amikor Klopp távozik, mi lesz vajon a csapatunkkal.

(Bar ilyenkor eszembe jut, hogy épp most adtunk oda kölcsönbe fociedzőnek valami korábbi játékost a Rangersnek.)

Klopp a tökéletes Liverpool edző és meg vagyok róla győződve, hogy jelenleg nincs nála jobb szakember erre a munkára.

Bendegúz voltam.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hunfieldroad.blog.hu/api/trackback/id/tr3414235129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása